Publisert: 18.02.2018 

Norge trenger Ocean Space Centre

Sintef Ocean har en i samarbeid med kunnskapsmiljøer og industrielle aktører utredet hvilke krav til fremtidig infrastruktur som må innfris...

Sintef Ocean har en i samarbeid med kunnskapsmiljøer og industrielle aktører utredet hvilke krav til fremtidig infrastruktur som må innfris for at Norge beholder posisjonen som internasjonalt ledende innen havromsteknologi. Målet er å etablerefremtidens marintekniske kunnskapssenter i Trondheim.

Et nytt forskningssenter vil styrke både Sintef og NTNU. Men vi har gammel infrastruktur som må oppgraderes, vi har behov for det som koster penger, sier adm. dir. Vegar Johansen i Sintef Ocean.

Viktig rolle

Fagmiljøene ved Sintef Ocean og NTNU er internasjonalt ledende innen marinteknisk forskning og utvikling. Ocean Space Centre vil være navet i en nasjonal satsing innen havromsteknologi, og legger opp til omfattende samhandling og nettverk med kunnskapsmiljøer og industriaktører nasjonalt og internasjonalt.

Skal vi få dette til å bli bedriftsøkonomisklønnsomt må staten ta investeringene.

Vegar Johansen

Man vet ikke i dag hvilke behov for kunnskap om havrommet som vil finnes om 50 år, men det er åpenbart at et kunnskaps- og teknologisprang vil finne sted, sier Johansen.

Nærings- og fiskeridepartementet eier prosjektet, men også kunnskapsdepartementet og olje- og energidepartementet har naturlignok stor interesse av senteret.

Staten investerer og vil eie infrastruktur som bygninger, basseng. Sintef Ocean og NTNU vil ha et felles operatøransvar. Skal vi få dette til å bli bedriftsøkonomisk lønnsomt må staten ta investeringene, sier Johansen.

Prosessen tar tid. I tillegg til at det er snakk om en større utbygging, så vil investering i forskningsinfrastruktur påvirke konkurransesituasjonen i Europa. Derfor må planene godkjennes i ESA, det vil si at det må gjøres unntak for reglene ved at ESA notifiserer konseptet.

Vårt ønske er å rive dem gamle skipsmodelltanken og bygge et nytt sjøgangsbasseng. Vi vil videre oppgradere havbassenget fra 1981 og vi vil bygge et dypvannsbasseng der vi kan simulere havstrømmer. Dette blir trolig 15 m dypt, selv om vi gjerne skulle hatt det mye dypere, sier Johansen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Les også