Julia Naglestad / Studio B13 for Samferdsel & Infrastruktur
Gunn Iren Kleppe
Publisert: 19.10.2020 

Rendyrker riksveg i ny rolle

Som avdelingsdirektør for kontrakt og marked hos Statens vegvesens utbyggingsdivisjon, skal Bettina Sandvin rendyrke kontraktutvikling for store vegprosjekter.

Selv om hun er ny i rollen, har Bettina Therese Sandvin lang fartstid i Statens vegvesen. Hun kom til den nye jobben i januar fra stillingen som avdelingsdirektør i Vegdirektoratet, hvor hun hadde vært leder for prosjekt- og kontraktseksjonen siden våren 2014. Fra tidligere har hun mange års erfaring som prosjektleder og byggeleder, og hun startet faktisk karrieren i Vegvesenet som praktikant i 1987.

Sandvin er født og oppvokst i Moss. Hun har utdannelse i Executive prosjektledelse fra NTNU/BI og prosjektstyring fra Universitetet i Tromsø. Fra tidligere har hun Bachelor i bygg og anlegg fra Göteborgs Tekniska Institut.

Julia Naglestad / Studio B13 for Samferdsel & Infrastruktur

– Jeg har ansvar for metodikk for prosjektstyring og det å utvikle kontraktmaler for utbyggingsdivisjonen, forteller Sandvin om den nye stillingen som består i mye kontakt med bransjen, mye kontraktstyring, mye prosjektstyring og metodikk.

– Nå er jeg tettere på der tingene skjer. Det trives jeg godt med.

Spesialiserer og spisser

Statens vegvesen har hatt en stor omorganisering i forbindelse med regionreformen. Hvilke konsekvenser har det for deg og ditt område?

– Jeg synes det er veldig spennende. Nå samler vi alle de store utbyggingsprosjektene i en enhet. Det gjør at vi kan rendyrke rollen med å planlegge og bygge veg. Vi vil jo helst være best. Det gir mulighet for å jobbe mer effektivt og bli enda mer profesjonelle.

Mens Sandvin tidligere også hadde ansvar for kontrakter for drift og vedlikehold, blir det nå muligheter for å spesialisere seg mer.

– Nå rendyrker vi planlegging og bygging av riksveg. Det gir et mer spisset ansvarsområde.

Det er jo en kjempestor omstilling for samfunnet, regionreformen, og oppå den en stor omstilling for Statens vegvesen. Vår rolle i markedet endrer seg også når vår markedsandel endrer seg. Det er både slitsomt, skummelt og spennende på en gang, en slik omorganisering.

Det er jo en belastning for en organisasjon å stå i en slik omstilling. Når det er nytt er man «forelsket», man får energi. Men det krever ganske mye, erkjenner Sandvin, som berømmer alle medarbeiderne som virkelig har stått på under omstillingen.

– Så kom korona. Jeg er så imponert på hvordan de har klart å holde hjula i gang og samtidig utvikle ting videre.

Julia Naglestad / Studio B13 for Samferdsel & Infrastruktur

Hvordan har det vært å forholde seg til?

– Vi hadde veldig mange kontrakter som lå ute som tilbudsforespørsler når det her traff oss. Det gjorde at vi hadde behov for å gjøre noe fort. Vi så ikke det som noe godt alternativ å late som om korona ikke var der. Det er en stor usikkerhet både for tilbydere og oss, slår hun fast.

Derfor ble det raskt iverksatt tiltak for å sikre god dialog i tilbudsfasen og lagt inn konkrete bestemmelser for hvordan regulere når noe skjer.

– Så må vi jo følge med i utviklingen og justere når vi får behov for det.

«Litt nerd»

Hvilke utfordringer og muligheter ser du frem til å takle fremover?

– Det jeg synes er aller mest spennende fremover nå er den kontraktutviklingen som skjer. Statens vegvesen har i flere år testet ut flere forskjellige kontraktsformer, forteller Sandvin, inkludert totalentreprise som inkluderer drift, reguleringsplan og OPS-prosjekter, og har gjort seg mange nyttige erfaringer de siste årene.

– Jeg skjønner at jeg kanskje er litt nerd. Det er kanskje ikke sikkert at andre synes at kontrakter er like spennende. Men kontrakter har veldig mye å si for hvordan man utnytter ressursene.

Det er et veldig stort ansvar. Vi forvalter veldig mye penger, påpeker hun.

– Nå kan vi bygge et proft lag. Vi kan spesialisere oss litt. Det er det som er vårt ansvar nå.

Hva er mest krevende i den nye rollen?

– Akkurat nå tror jeg det er å være en veldig ny organisasjon, ny-omstilt sammen med korona, å bygge nytt lag og nye rutiner og bli kjent med folk. Som regel må det gjøres parallelt med at alle hjula skal gå. Å holde hjula i gang og samtidig skape det nye, og få det på plass.

Jeg fikk ikke så mye tid sammen med mine før korona jaget oss hjem. Men jeg er imponert over hvor mye det går an å få til uten å være face-to-face.

Julia Naglestad / Studio B13 for Samferdsel & Infrastruktur

Begynte som «flisepike»

Du har lang fartstid i Statens vegvesen?

– Jeg begynte i Statens vegvesen da jeg var 18 år. Jeg var utdannet teknisk tegner og fikk jobb som «flisepike». Jeg har vært veldig heldig som ble ansatt tilbake i Vegvesenet etter videre utdanning. Jeg har fått lov å jobbe i mange forskjellige roller og med ulike ansvar, fått lov å vokse. Jeg har hele tiden fått nye oppgaver. Det har vært en kjempeprosess.

Kan du si litt mer om karrieren?

– Jeg har vært veldig heldig. Jeg har hatt ledere og de som har fulgt meg oppigjennom som har turt å stole på meg og satse på meg. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg er stolt av at jeg har gått hele vegen.

Før var målet å lede store prosjekter. Nå handler det mer om å videreutvikle seg og gjøre det beste. Jeg er så heldig at jeg hele tiden får nye ansvar og spennende utfordringer. Det handler om å ikke stoppe opp, og være sulten på nye utfordringer.

Når jeg begynte var jeg teknisk tegner, den gamle versjonen–ikke noe PC eller BIM—det var jo en utdøende rase. Det var derfor jeg videreutdannet meg. Da hadde jeg fått smaken for det tekniske og vegbygging.

Hvordan kommer tidligere erfaring til nytte nå?

– Det er prosjektstyring og kontraktstyring som har vært mine hjertebarn. Å sitte nå og ha ansvar for å utforme kontrakter og retningslinjer, da kjenner jeg at det er en fordel at jeg har sittet med de skoa på sjøl.

Hva har du lykkes best med?

– Før jeg kom til Vegdirektoratet og den rollen jeg har nå, det å jobbe med prosjektledelse. Å få lede store prosjekter, da kjenner du ordentlig at du leder. Det var veldig, veldig gøy.

De seneste årene har vi lykkes godt med kontraktutvikling. Nå skjer utviklingen i store skritt og jeg tror bransjen kommer til å få glede av det lenge framover, sier hun.

– Jeg er leder for en helt fantastisk gjeng. De er så dyktige og servicevillige, de ønsker virkelig å lykkes. Da er det gøy, rett og slett.

Viktig å se mennesker

Hvilke egenskaper drar du nytte av i jobben?

– Tilbakemeldingene jeg får er at jeg er tydelig og ikke selvhøytidelig. Og ærlig på kompetansen min.

Jeg leter hele tiden etter nye koblinger, nye måter å gjøre ting på, en følelse av at vi utvikler oss. Dette gjør jeg jo ikke alene. Vi er jo et team.

Å føle at man hele tiden utvikler seg tror jeg de fleste mennesker trives med, fortsetter Sandvin, som også vektlegger åpen dialog og tillit.

– Og jeg tror det gjelder å være litt uredd og å ha tro på det du driver med. Hvis ikke du har det, så blir du gjennomskuet.

Dine ledelsesråd?

– Jeg var jo 18 år og jente da jeg begynte. Det har aldri vært en hindring, jeg har aldri blitt dårlig behandlet. Men man skiller seg jo litt ut. Jeg ble sett, og det har jeg virkelig har lært å sette pris på, forteller hun.

Julia Naglestad / Studio B13 for Samferdsel & Infrastruktur

– Det er kanskje noe av det viktigste jeg prøver å gjøre som leder, å prøve å se menneskene, ikke bare de som skiller seg ut. De må få lov å prøve seg. Jeg hadde ikke vært den jeg er i dag om ikke noen hadde turt å satse på en ung jente.

Jeg tenker det å satse på folk er viktig som leder. Pluss det gjelder å ikke ta seg selv så høytidelig, sier Sandvin, som også mener det er viktig med god stemning selv om budskapet er alvorlig.

– Det handler om folk. Alt du gjør, handler om folk. Vi er som vi er alle sammen, påpeker hun, derfor gjelder det også å være litt romslig både overfor andre og seg selv.

Uforutsigbarhet motiverer

Hva inspirerer og motiverer deg?

– Det føles stort og viktig det vi driver med. Det er noe som er viktig for samfunnet. Det motiverer veldig. Og selvsagt at det er så mange flinke folk jeg jobber med. Jeg har ambisjoner for meg selv, for avdelingen, for etaten. Det synes jeg er veldig motiverende. Pluss jeg synes det er veldig motiverende at verden er uforutsigbar.

Hvordan får du dine beste ideer?

– Det er nok når det koker litt, i heftige, artige diskusjoner med kollegaer, når det er litt hektisk. Jeg funker vel best når det ikke er helt stille og ro.

Og hvordan slapper du av?

– Det gjelder å prøve å hvile i hverdagen og ikke nødvendigvis koble hverdagen ut for å hvile.

Ellers elsker Sandvin å gå tur, spesielt ved familiens feriested i Nord-Norge. Her liker hun å gå tur i fjellet eller å dra ut i båt og å fiske.

– Det er det absolutt beste, slår hun fast.

Blir det tid til hobbyer?

– Vi har tre barn som nå er voksne. Jeg har aldri hatt noe sysselsettingsproblem.

Jeg er veldig glad i å lese, fortsetter Sandvin, som også har tatt opp igjen akrylmaling etter hvert som ungene ble større.

Hvordan er du privat?

Sandvin innrømmer et snev av utålmodighet men mener også at hun er ganske åpen.

– Familierelasjoner betyr mye for meg. Jeg bryr meg om folk, jeg er glad i folk, og jeg liker å ha folk rundt meg. Jeg liker at ikke alle er like, at det er OK å være litt snål.

Og jeg setter veldig stor pris på et langbord med god mat, familie og venner. Det er noe av det beste jeg vet, avslutter hun.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur