Publisert: 27.11.2017 

Ser mange miljøsvin på anbudsskogen

Miljøvennlig skal det være, sier innkjøpere flest. Og så velger de det billigste alternativet, uten å sjekke at det de...

Miljøvennlig skal det være, sier innkjøpere flest. Og så velger de det billigste alternativet, uten å sjekke at det de kjøper også har en akseptabel miljøkostnad. Med miljøsertifiseringen EPD vil det bli enklere å velge det grønneste alternativet.

De aller fleste snakker i dag om det grønne skiftet, om det å være bærekraftig. Vi skal alle ta hensyn til miljøet, også i forbindelse med utbygging og anleggsarbeid. Men i realiteten teller grønne løsninger lang mindre enn laveste pris når innkjøpere treffer sine valg, sier administrerende direktør Kjetil Nesset i det tidligere Ørsta stålindustri, nå Vik Ørsta.

Cash is king, miljø mindre viktig

Pris betyr alt i tilbudskonkurranser, både for aktører i det private og i det offentlige, erfarer Nesset. Miljøhensyn er noe innkjøpere snakker varmt og visjonært om, helt til de må hente lommeboken. Da vekter de sjelden eller aldri verken bærekraft eller miljøkostnader.

Så langt opplever ikke vi at miljø er et reelt tildelingskriterium på kontrakter. Det er svært lite konkret i forespørslene og i anbudspapirer. Det blir heller ikke brukt som et kriterium når anbudene blir evaluert. Hvis du kan velge mellom to produkter, og det ene forurenser fire til seks ganger så mye som det andre fra produksjon til det blir tatt i bruk, så vil det til syvende og sist fortsatt kun være pris du konkurrerer på. Det går kun på pris.

Hvis du tar et produkt som tar utgangspunkt i helt vanlig armeringsjern, så er det noe som produseres og selges i Norge. Det er i all hovedsak laget av resirkulert stål, med vannkraft som energikilde. Tilsvarende stål fra Kina blir laget med fire til seks ganger høyere utslipp av CO2 under produksjon. I tillegg blir produktet fraktet halve jorden rundt med båt. Når slike ting ikke blir tatt med i evalueringen av tilbud, betyr det at miljøbelastningene ikke spiller så stor rolle for innkjøper. Det handler enkelt og greit om pris.

Må vekte miljø høyere

Går du inn på regjering.no, nye veier eller vegvesenets sine sider, ser du at det offentlige har ambisjoner om å være mer bærekraftig. Det er et ønske om at det skal være en grønn tanke bak måten vi bygger på, og måten anlegg blir driftet. Dette er meget bra. Men vi ser at de dessverre ikke greier å få disse ambisjonene ut til sine entreprenører, eller til andre ledd.

– Miljøhensyn, bærekraft og samfunnsansvar må vurderes på lik linje med pris. Levetid på produktet, samt miljøbelasting ved produksjon og levering, må telle med samme tyngde. Ofte er det forskjell på pris og kostnad. Pris er det du betaler for et produkt i utgangspunktet. Kostnaden er det du opplever produktet krever av deg i løpet av livssyklusen. Det er to vidt forskjellige ting. I Norge har vi på lik linje med alle andre satt oss mål om å begrense forurensing og miljøbelastning mest mulig. Hvis renhet og bærekraft likevel ikke teller hos den som kjøper produktene til slutt, blir det lønnsomt å droppe miljøhensyn. Da blir det vanskelig for Norge å nå de miljømål vi har satt oss – i den store sammenhengen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Les også