Målet er å erstatte eksisterende bru som er i dårlig forfatning, men også å bygge ny bru som tilrettelegger for myke trafikanter på strekningen. Ny bru er fremtidsrettet med hensyn til både trafikkavvikling og trafikksikkerhet.
Prosjektet har arbeidsfellesskapet Bertelsen og Garpestad AS og Metrostav Norge AS som entreprenør og Rambøll som prosjekterende. Total ramme for prosjektet er 824 millioner i 2022 kroner. Utbyggingen inkluderer en fritt frambygg bru på 574 meter, Ny Nerlandsøybru, samt nødvendig veibygging på begge sider av ny bru. Byggingen startet i oktober 2022 med forventet ferdigstillelse oktober 2025.
– Kontraktsformen er en utførelsesentreprise i henhold til NS 8405 og prosjektet ble utlyst på anbud mai 2022. Tildelingskriteriet var «beste forhold mellom pris og kvalitet», der en i tillegg til pris la vekt på plan for gjennomføring og organisering av oppdraget. Vi fikk inn to tilbud, der arbeidsfellesskapet Bertelsen & Garpestad og Metrostav Norge vant konkurransen. Første spadetak ble tatt 9. november 2022. Nerlandsøybrua er et av mange bruprosjekter i fylkeskommunes prosjektportefølje. Det vil i årene fremover være et stort behov for vedlikehold og nybygg av bruer i fylket, sier Torbjørn Vatnehol, prosjektsjef i veiprosjektseksjonen i Møre og Romsdal fylkeskommune.
– Vi har tatt med oss mye god erfaring inn i prosjektet, blant annet fra byggingen av Nordøyvegen. Jeg opplever at det er dyktige fagfolk både hos oss, entreprenørene og prosjekterende som er opptatt av et godt sluttresultat og av å løse utfordringer fortløpende. Dette er selvsagt avgjørende for en vellykket prosjektgjennomføring, avslutter Vatnehol.
Kompleks prosjektering
Jan Halvor Knutsen, rådgiver og oppdragsleder i Rambøll, forteller at de startet med en konsept- og optimaliseringsfase hvor de så på brulengde, veilinje, plassering av landkar og søyler med bakgrunn i gjeldende reguleringsplan og forprosjekt.
Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
– I tett samarbeid med fylkeskommunen kom vi frem til en omforent løsning for plassering av bruen. Brulengden ble da redusert i forhold til reguleringsplan og forprosjekt med 27 meter. Den nye optimaliserte løsningen reduserte antall akser med tilhørende fundament fra 11 til 9. I småbåthavna på Kvalsund droppet vi fyllingene rundt fundamentene og gikk for frittstående pelegrupper i vann som sikret fremkommelighet for småbåtene. I tillegg fikk veien noe bedre linjeføring enn det som var planlagt i reguleringsplanen. Blant annet redusert vi fyllingsmengden betraktelig på Igesund og Kvalsund. Den optimaliserte løsningen førte til en mindre reguleringsendring.
– Bruen var gjennom en konseptevaluering hos Vegdirektoratet på forsommeren 2021, og rett etterpå, i august 2021, startet detaljprosjekteringen. Anbudsutlysningen foregikk mai 2022, og i løpet av høsten 2022 ble prosjektet tildelt arbeidsfellesskapet Berthelsen & Garpestad og Metrostav Norge, med byggestart i slutten av 2022.
Rambøll har vært inne i prosjektet med alle fag, inkludert konstruksjon, veg, geoteknikk, geologi, elektro, VA, vind, skipstrafikk- og skipsstøtsanalyse og bølgeanalyser
– Lagarbeidet internt i Rambøll har fungert veldig godt mellom alle fagene med tydelig kommunikasjon, spesielt mellom vei, bru og geologi. I tillegg har vi hatt med internasjonal ekspertise i Rambøll på avanserte metoder for dynamiske vindlastberegninger, bølgeanalyser, skipstrafikkanalyse og beregninger av skipsstøtsvern.
– Det har vært god kommunikasjon mellom Rambøll og fylkeskommunen med jevnlige prosjekteringsmøter og daglig kontakt som har ført til god fremdrift og bra kvalitet på prosjektet, sier Knutsen.
Flere innovative løsninger
Det ble tidlig avklart med fylkeskommunen at arbeidsgrunnlaget for prosjektet skulle utføres modellbasert.
– Dette er et godt eksempel på en modellbasert leveranse på høyt nivå. Nye Nerlandsøybrua, med 8 spenn, en totallengde på 573 meter, høy geometrisk kompleksitet og høyt omfang av attributtinformasjon, er levert tegningsløst. Det betyr at kun BIM-modeller, samt et lite antall følgetegninger utgjør arbeidsgrunnlaget.
Vegdirektoratet krever at modellen skal ha minst like god detaljeringsgrad som er påkrevd for tegninger, og at all kostnadsrelatert informasjon skal innarbeides.
– BIM-modellene kan blant annet benyttes videre i en samordningsmodell for koordinering mellom alle de ulike fagene som er involvert i prosjektet. En samordningsmodell inneholder BIM-modeller fra alle fag, noe som i større grad muliggjør at eventuelle utfordringer avdekkes i tidligere faser. Dette bidrar også til økt kvalitet på arbeidsgrunnlaget som sendes til entreprenør. Så langt viser erfaringer at omprosjekteringer som følge av uoverensstemmelser gjennom oppfølgingsperioden er redusert, sammenlignet med tradisjonell tegningsleveranse, sier Knutsen.
Brukte avansert programvare
Knutsen forteller videre at de BIM-ansvarlige lagde en visningsmodell i Unreal Engine under konseptfasen.
– Modellen ble benyttet i konsept- og optimaliseringsfasen for å vise løsningen på politiske møter i fylkeskommunen. Det ble også laget en film av modellen i Unreal som er gjort tilgjengelig for alle som ville se på den prosjekterte løsningen. Modellen har lagt grunnlaget for videre bruk av Unreal i våre prosjekter.
– Vi har også vært tidlig ute med Trimble SiteVision da dette ble tilgjengelig rundt 2020, og Nye Nerlandsøybrua var et av de første prosjektene. Det ble benyttet i første befaring under optimaliseringsfasen for å se på plasseringa av bru, veg og seilingshøyde sammen med fylkeskommunen. SiteVision var nyttig for å illustrere forslag til løsningen, og ga oss et godt visuelt bilde av hvordan ny bru ville se ut i terrenget. Vi benyttet også SiteVision under anbudsbefaring sammen med entreprenører og fylkeskommunen, sier han.
Fokus på bærekraft
Rambøll har hatt høy oppmerksomhet på bærekraft under prosjekteringen.
– Siden antall bruspenn og søyleakser ble redusert fikk vi også lengre spenn mellom aksene. Det reduserte igjen inngrep i vernede naturområder og materialbruk. Fundamenteringsløsningene er også optimaliserte med tanke på materialbruk og avtrykk, og det ble benyttet borede pilarer i stedet for rammede. Dette førte til redusert godstykkelse i stålrørene.
Miljøavdelingen hos Rambøll utarbeidet klimaregnskap og klimarapport til fylkeskommunen som ble fulgt opp gjennom prosjektet.
– Rapporten benyttes i dette prosjektet for å bevisstgjøre, men også for å kartlegge flere tiltak som kan brukes i kommende prosjekter. Fylkeskommunen har planer om at det i kommende prosjekter legges større vekt på slike rapporter i forbindelse med anbudsutlysninger. Det vil si at entreprenøren kan få bonuser og prisavslag om de kan vise til utslippsreduserende tiltak for bygging av bruen, eksempelvis gjennom valg av resirkulert armering, bruk av elektrisk maskinpark, frakt av masser, massetransport og annet, avslutter Knutsen.
God fremdrift
Jiri Horcicka, anleggsdirektør i Metrostav Norge, forteller om et tett samarbeid med Berthelsen & Garpestad.
– I dette prosjektet har vi ansvaret for å levere hele strukturen for bruen, en veldig stor del av prosjektet. Vi er allerede ferdig med fundamenteringen og søylene i alle akser. Nå jobber vi med bruoverbygningen og er i full gang med kragarmene fra de to hovedaksene som fritt frembygg og bygging av viaduktene.
– Så langt har alt gått veldig bra, avslutter Jiri Horcicka, anleggsdirektør i Metrostav Norge.
Denne saken ble først publisert i magasinet Samferdsel & Infrastruktur, oktober 2024.