Publisert: 23.11.2018 

Kollisjon mellom bil og dyr hver dag

Hver eneste dag i uken smeller det et sted på norske veier. Det skjer en kollisjon mellom et dyr og...

Hver eneste dag i uken smeller det et sted på norske veier. Det skjer en kollisjon mellom et dyr og et kjøretøy. Faktisk skjer dette så ofte at man nesten kan si det skjer to ganger om dagen. Og sammenstøtene bare øker.

De siste fem årene har forsikringsselskapene betalt ut over tre kvart milliard kroner i erstatning etter påkjørsler av dyr. Men selv om antallet påkjørsler øker, kan det virke som skadene per kollisjon blir mindre.

Tall Samferdsel & Infrastruktur har innhentet fra forsikringsselskapene er tydelige: Over 800 millioner kroner er betalt i erstatning etter viltpåkjørsler her i landet. Toppåret var 2016, med hele 220,3 millioner kroner. Det er personbilene som står for det alt overveiende av sammenstøtene, med kostnader på 775,8 millioner kroner. Også her var 2016 toppåret, med 215,7 millioner kroner i erstatning til privatbilistene.

Hjortedyr

Vi har sett nærmere på bakgrunnstallene som Samferdsel & Infrastruktur har hentet inn fra forskjellige kilder, hvor det går fram at mer enn 12.000 hjortedyr blir påkjørt hvert eneste år. Trenden viser også at det skjer i stadig stigende grad, selv om tallene varierer noe. Tar man så hensyn til at utbetalingene toppet seg fra forsikringsselskapene i 2016, men at påkjørslene var flere i 2017, kan det være fristene å si at skadene er mindre per kollisjon med årene. Hva dette skyldes, sier imidlertid tallene mindre om. Det er ikke slik at sammenstøtene alltid medfører at dyrene omkommer, så det kan jo hende at det er en medvirkende årsak. Sikkerhetstiltakene inn mot veisystemene er sterkt varierende: Fra viltgjerder på nybyggede 4-felts motorveier til å være absolutt fraværende mange steder i landet.

Det viser seg kanskje ikke overraskende at når det gjelder hjortedyr, slik som elg, rådyr og hjort, er det Hedmark som har den tvilsomme æren å ligge på toppen av statistikken med rundt 1.800 sammenstøt mellom dyr og bil i fjor. 511 elg braste inn i en eller annen bil et sted i Hedmark i løpet av fjoråret, mens hele 1.258 rådyr led samme skjebne. Heldigvis er det relativt få sammenstøt mellom hjortedyr og motorsykkel, men de forekommer.

Mye forskjellig

Det viser seg nemlig at det er ganske så forskjellige kjøretøy som forulykker med dyr i løpet av året: Ser man igjen på tallene fra forsikringsselskapene, har de splittet dem på personbiler, lastebiler, buss, moped, lett motorsykkel, tung motorsykkel, ATV, snøscooter og «annet». Og jammen er det en del ulykker med «ukjent» kjøretøy også, og det siste kan man jo synes er noe underlig, i og med at det stort sett utbetales en halv million i året til disse, med en foreløpig topp i 2017 med noe over en million kroner i erstatninger.

Personbilene utgjør naturlig nok den største gruppen, både når det gjelder påkjøringer og utbetalinger. Utbetalingene har steget jevnt og trutt siden 2013, hvor utbetalingene samlet kom opp i nær 129 millioner kroner. Toppåret foreløpig var altså 2016, mens det i 2017 ble utbetalt nær 161 millioner kroner. Foreløpige tall Samferdsel & Infrastruktur har sett på for 2018, tyder imidlertid dessverre på at vi kan komme til å stå overfor et nytt toppår.

Lastebiler, altså biler over 3,5 tonn, har langt færre sammenstøt, og kommer ikke ofte over 3 millioner kroner i samlet erstatning. Unntaket er 2015, som var et spesielt dårlig år for lastebilsjåførene, med en erstatning på 3,5 millioner kroner.

Sammenstøt mellom hjortedyr og mopeder fikk av en eller annen grunn en skikkelig «boost» i 2015, hvor erstatningene hoppet fra 26 tusen kroner året før, til 261 tusen kroner i erstatning. Etter dette har det gått stadig verre, får man si, for i 2017 kom man opp i en erstatningssum på hele 708 tusen kroner for mopedistene. Selv om de med lett motorsykkel hadde en deprimerende sesong på viltfronten i 2014, med hele 702 tusen kroner i erstatninger, er det ofte de greier seg uten sammenstøt i det hele tatt. 2013, 2015 og 2017 er eksempler på akkurat det. De nye firehjulingene, kalt ATV'er har også begynt å gjøre seg bemerket på ulykkesstatistikkene, med 197 tusen kroner i erstatninger i 2016. Legger vi så til at ulykker med snøscooter og vilt hadde et «rekordår» i 2016 med innpå en halv million i samlede erstatninger, skulle det meste være sagt. Bortsett fra at det som regel går med rundt en halv million i erstatninger til «andre kjøretøyer», som altså ikke er «ukjent» i følge statistikken, men andre enn dem vi har nevnt ovenfor.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur