Illustrasjon av servicebygg ved Torghatten. Illustrasjon: Atelier Oslo Sivilarkitekter MNAL
Publisert: 24.05.2024 

Åpner Torghatten ved Helgelandskysten

Torghatten er en av tre norske reiselivsattraksjoner som etter flere års byggearbeider fremstår i ny drakt sommeren 2024. De andre to er Gjende langs Nasjonal turistveg Valdresflye (19. juni), og Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda (18. september). På Torghatten har Nasjonale turistveger samarbeidet med Brønnøysund kommune og Nordland fylkeskommune.

Fredag 14. juni åpner Statens vegvesen turistvegprosjektet Torghatten som en ny tilrettelagt opplevelse av natur og arkitektur til glede for de mange besøkende og for næringslivet i distriktet. Torghatten ruver som en spesiell attraksjon langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Hit kommer turister fra hele verden for å oppleve det spektakulære hullet i fjellet Torghatten.

Det gamle stisystemet er blitt oppgradert og tilgjengeliggjort som en trygg rundtur, med bidrag fra dyktige sherpaer. Turen byr på spektakulære utsikter, katedralfølelsen gjennom det 160 meter lange og 35 meter høye fjellhullet, den trolske stemningen gjennom bjørkeskogen og til slutt det åpne kyststrekket ut mot havgapet.

Taket på det nye arkitekttegnede servicebygget er konstruert med heltrebjelker som ligger i ulike retninger og krager ut over laftede toalett- og utstillingsrom. Det halvtransparente glasstaket dekker trekonstruksjonen og gir lys til toalettene, utstillingen og uteplassen. Serviceområdet med utearealer og sitteplasser danner et naturlig startpunkt for vandring og gir ly for vær og vind.

Som første trinn i arbeidet med Torghatten ble det utført nødvendig fjellsikring i rasutsatte områder. Det er etablert en ny parkeringsplass med god kapasitet, flere bussoppstillingsplasser, bussholdeplass og fortauer, i tillegg til tiltak langs fylkesveien.

På åpningen 14. juni klokken 12 vil alle Nordhus skoles elever synge «Brønnøysangen». De fremmøtte vil få høre mer om arkitekturen, byggeprosessen, turistvegsatsingens betydning for reiselivet samt overvære den offisielle åpningen av Torghatten ved Siv Aglen, ordfører i Brønnøy.

Fakta:

Arkitekt: Atelier Oslo

Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo

Entreprenør: OK Kristoffersen og Stibyggjaren AS

Byggherre: Statens vegvesen

Fullført: 2024

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur