Det er ofte hektisk og mange involverte ved en beredskapsøvelse i tunnel. Foto: Statens vegvesen/Hanne Louise Løver Thon
Publisert: 20.09.2022 

Beredskapsøvelse i Kongsbergtunnelen på E134

Onsdag 21. september skal Statens vegvesen og nødetatene øve for å bli bedre rustet til å håndtere hendelser i Kongsbergtunnelen. Tunnelen blir stengt mellom kl. 09.00 og 14.00

Mens beredskapsøvelsen i Kongsbergtunnelen pågår, kommer utrykningskjøretøyene til å kjøre med blålys, og det kan komme røyk ut av tunnelen mot Notodden, i Tislegård-området.

Mens tunnelen er stengt, er det omkjøring om fylkesveg 40 og 286. Det betyr at mesteparten av omkjøringstrafikken kommer til å gå gjennom Kongsberg sentrum, noe som kan føre til kø.

Omkjøringen er skiltet. Trafikantene oppfordres til å følge med på skiltingen og vise hensyn.

Øvelse gjør mester

Statens vegvesen holder jevnlig beredskapsøvelser i riksvegtunneler sammen med nødetatene.

Hovedformålet med slike øvelser er å holde nødetatene oppdatert på den aktuelle tunnelen og sikkerhetsutstyret i den, trene samhandling og kommunikasjon, og øve ferdigheter og innsats.

I Kongsbergtunnelen blir det gjennomført en såkalt fullskalaøvelse. Det betyr at øvelsen foregår inne i tunnelen der det spilles ut et planlagt scenario. Et slikt scenario kan for eksempel være en kjedekollisjon, forbikjøringsulykke, brann i kjøretøy eller motorhavari.

– Siden øvelsen skal være så realistisk som mulig, kan vi av hensyn til deltakerne ikke avsløre hva det planlagte scenarioet i Kongsbergtunnelen er, sier Hanne Løver Thon, praktisk tunnelforvalter i Statens vegvesen

– Hensikten med slike øvelser er at nødetatene skal bli bedre rustet til å håndtere en reell hendelse i tunnelen på en effektiv og trygg måte, sier hun.

Deltakerne

Disse er med på Statens vegvesens øvelse i Kongsbergtunnelen på E134 onsdag 21. september:

  • Kongsberg brann og redningstjeneste
  • Prehospitale tjenester Vestre Viken
  • Sør-Øst politidistrikt
  • 113-sentralen
  • Vegtrafikksentralen sør
  • Sør-Øst 110
  • Sør-Øst 112
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur