Foto: Sporveien
Publisert
08.10.2021

Byttet 81 år gamle T-baneskinner

I tre uker har det vært jobbet intenst på T-banens linje 1 mellom holdeplassene Lillevann og Skogen. Sporveien har gjort nødvendig vedlikehold i form av å skifte ut skinner og jernbanesviller. Og kanskje er også neste generasjon gravemaskinførere rekruttert.

Skinnene på strekningen var hele 81 år gamle, produsert i 1940 av det opprinnelige Christiania Spiger- og Valtse Værkog – mer kjent som «Spikerverket» på folkemunne. I tillegg til å bytte skinner, har Sporveien også skiftet ut svillene som ligger under T-baneskinnene.

– De reisende merker kanskje ikke forskjell på skinnene før og etter oppgraderingen i det daglige, men det var på høy tid å skifte ut de 81 år gamle skinnene før de ville ha skapt hyppigere og potensielt mer alvorlige og omfattende driftsavvik på strekningen fremover som de reisende ville har merket som forsinkelser og innstilte avganger, sier Ina Helen Østby, fungerende kommunikasjonssjef i Sporveien.

Barna i Tommlekollen Friluftsbarnehage vil bli maskinførere

Sporveiens anleggsområde under oppgraderingsarbeidet var plassert på Lillevann, tredje siste stoppet før Frognerseteren, og en av T-banenettets minst besøkte stasjoner. På samme stoppested ligger også Tommlekollen Friluftsbarnehage og det er ingen tvil om hvem som er helten i barnehagen om dagen.

En av de som har jobbet for å få nye sviller på plass på «toppen av Oslo», er nemlig Richard Slattum, som har ledet ett av arbeidslagene fra Sporveien.

Styrer i barnehagen, Sylvia Lorentzen, har hatt en rekke skuelystne barn som har hengt på gjerdet og observert alle bevegelsene til Richard og hans maskin.

– Barna har vært kjempeengasjert. Mange av dem har nå et sterkt ønske om å bli maskinførere, ler hun.

Helten som kjører jernbanemaskin for Sporveien delte ut refleksvester

Til arbeidet er det blant annet brukt en gravemaskin som ikke graver, dvs. en jernbanemaskin, levert fra Nasta spesialproduksjon.

Richard er i ferd med å avslutte sitt arbeid, til stor skuffelse for enkelte av barna. Som et lite plaster på såret var han nylig innom for å ta en prat med dem, dele ut refleksvester og andre effekter, og sist, men ikke minst, invitere dem som ville ut for å se, klatre og ta på maskinen som de nå i flere uker bare har fått sett på avstand.

– Hvorfor har du ikke polert maskinen da? Og hvorfor har du ikke polert deg – du har jo skitten bukse? Hva brukes denne til? Hvorfor har du sånn?» spørsmålene er mange og gode fra barnehagebarna.

Det er ingen tvil om at den store helten i disse ukene har vært maskinføreren fra Sporveien. Og det kan virke som om Richard har satt pris på å være hverdagshelten på Lillevann i disse dagene:

– Det har vært et fantastisk sted å jobbe på, med denne utsikten – og med denne heiagjengen. Publikum har vi hatt hele veien og det er jo fantastisk gøy med en slik heiagjeng! For en så engasjert gjeng har jeg ikke sett på lenge, smiler maskinføreren.

 Han har jobbet i Sporveien de siste 11 årene og kjører ofte gravemaskin.

– Jeg har vel egentlig kjørt gravemaskin siden jeg var liten og satt som disse små her i sandkassen. Så jeg kjenner meg godt igjen i engasjementet til ungene her. Jeg trives godt i jobben, og det er mye spennende oppgaver. Denne gravemaskinen her for eksempel graver vi jo sjeldent med, men bruker den til alt annet. Så det er en gravemaskin som vi ikke graver med rett og slett, ler han.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur