Foto: Gjermundshaug Gruppen
Publisert: 01.12.2022 

Eleda etablerer seg i Norge gjennom oppkjøpet av Gjermundshaug Gruppen

Det svenske infrastrukturserviceselskapet Eleda har inngått avtale om å kjøpe 100 prosent av Gjermundshaug Anlegg AS og Anlegg Øst Entreprenør AS. Selskapene utfører anleggsoppgaver innen vei, jernbane og annen infrastruktur. Gjennom oppkjøpet etablerer Eleda seg i Norge og starter sin internasjonale satsing.

Gjermundshaug Anlegg AS og Anlegg Øst Entreprenør AS er to av driftsselskapene som utgjør Gjermundshaug Gruppen, et konsern med over 300 ansatte, etablert av Ingvald og Ottar Gjermundshaug i 1949 under navnet Brødrene Gjermundshaug. Per 2021 hadde konsernet en samlet omsetning på cirka 1,3 milliarder kroner og et driftsresultat på 140 millioner kroner.

– Med Eleda får vi en offensiv eier som har klare vekstambisjoner og finansiell styrke. Det passer oss fordi vi ønsker å vokse videre. Jeg ser frem til å videreutvikle vår virksomhet sammen med Eleda, sier administrerende direktør i Gjermundshaug Gruppen, Ole Gjermundshaug.

Eleda ble etablert i 2017 og har gjennom en offensiv oppkjøpsstrategi på kort tid etablert seg som et ledende infrastrukturkonsern med virksomhet i hele Sverige. Før oppkjøpet hadde konsernet en årlig omsetning på drøyt 11 milliarder SEK med cirka 2.400 ansatte.

– Vi ønsker å bygge en ledende posisjon i Norden, og oppkjøpet av Gjermundshaug Anlegg og Anlegg Øst Entreprenør vil være en viktig del av vår satsing utenfor Sverige. Selskapene utfyller hverandre godt og vi ser gode muligheter for fortsatt lønnsom vekst. Sammen skaper vi merverdi for kundene, sier Eleda-sjef Johan Halvardsson.

Økt konkurransekraft og kompetanse

Oppkjøpet vil ikke ha vesentlige praktiske konsekvenser for kunder og ansatte i Gjermundshaug Anlegg AS og Anlegg Øst Entreprenør AS.

– Led et selskap med gode verdier, en kultur og en strategi som vi identifiserer oss med og vi ser frem til å bli en del av et større konsern for å øke vår konkurransekraft og kompetanse i et spennende og voksende marked, sier daglig leder i Gjermundshaug Anlegg , Pål Ligård.

Begge oppkjøpte selskapene fortsetter som separate juridiske enheter med eksisterende navn, på samme lokasjoner og med samme ledelse som tidligere.

– Entreprenørånden som preger Eledas virksomhet og deres sterke vekst de siste årene er noe vi anerkjenner og ser frem til å være en del av, legger daglig leder for Anlegg Øst Entreprenør, Trond Musdalslien.

Fortsetter i virksomheten som før

Ole Gjermundshaug vil fortsatt være aktiv i virksomheten med en nøkkelrolle som ansvarlig for videreutviklingen av Eledas virksomhet i Norge. Hans Bjørnstad fortsetter i rollen som finansdirektør for den norske virksomheten. Dagens eier blir medeier i Eleda og fortsetter i virksomheten som før.

– Føre deg til vårt førstevalg som eier. De skal skape et trygt hjem for våre ansatte og skal forvalte og videreutvikle arven vi har bygget opp gjennom tre generasjoner på en god måte. Jeg er imponert over det Eleda har skapt i Sverige og ser virkelig frem til å bringe denne kulturen, som kjennetegner gründerne av de ulike virksomhetene, videre inn i vår norske virksomhet, avslutter administrerende direktør i Gjermundshaug Gruppen, Ole Gjermundshaug.

Kjøpet er betinget av at transaksjonen godkjennes av norske konkurransemyndigheter. Myndighetsgodkjenning og påfølgende gjennomføring av oppkjøpet forventes i første kvartal 2023.

Partene er enige om ikke å opplyse om kjøpesummen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur