F.v.: Krzysztof Wojslaw (Sweco), Tiago Vieira (Armando Rito), Amund Geicke (Sweco), Øystein Ulvestad (Sweco), Mariusz Urbanski (PNC Norge) Personene på bildet der prisen ble overrekket er fra venstre til høyre: Tiago Vieira (Armando Rito), Marcus Rodriquez (BuildingPoint Scandinavia). Foto: Tord Fuglstad / Samferdsel & Infrastruktur
Emner
Publisert
17.10.2020

En 634 meter lang verdensrekord vant internasjonal BIM-kåring

130 prosjekter fra 36 ulike land var nominert til årets «Tekla Global BIM Awards», og Randselva bru ble den store vinneren.

Prisen ble utdelt av Marcus Rodriquez, Manager Norway & Denmark hos BuildingPointScandinavia, på BuildingPoint Scandinavia sine kontorer på Lysaker den 15. oktober.

Vinnerne av prisen var PNC, Isachsen, Sweco og det portugisiske selskapet Armando Rito.

Foto: Tord Fuglstad / Samferdsel & Infrastruktur

Brua vant førsteprisen i hovedkategorien; beste internasjonale BIM-prosjekt, i tillegg til prisen for beste BIM-modell innenfor infrastruktur og prisen for Skandinavias beste BIM-prosjekt.

Vinneren av den prestisjefylte internasjonale konkurransen ble det norske prosjektet Randselva bru på Jevnaker. Statens Vegvesen er byggherre på bruen, som er en totalentreprise med PNC som totalentreprenør. Mottakerne av prisen var PNC, Isachsen, Sweco og Armando Rito.

Bruen vant førsteprisen i hovedkategorien; beste internasjonale BIM-prosjekt, i tillegg til prisen for beste BIM-modell innenfor infrastruktur og prisen for Skandinavias beste BIM-prosjekt.

Randselva bru er en totalentreprise hvor PNC Norge er totalentreprenør, Isachsen er underentreprenør, Sweco Norge har modellerings- og prosjekteringsansvaret og Armando Rito er ansvarlig for beregningene.

Den 634 meter lange betongbruen er modellbasert. Det betyr at bruen skal bygges uten bruk av tegninger. I juryens begrunnelse trekkes mengden informasjon modellen inneholder, konstruksjonens geometri og modellens kompleksitet frem som avgjørende for at det var dette prosjektet som vant.

Foto: Tord Fuglstad / Samferdsel & Infrastruktur

Modellen inneholder rundt 300 000 ulike komponenter, og disse inneholder igjen rundt 40 ulike informasjonskapsler. En modell med så mange ulike komponenter, gjorde at Sweco ble nødt til å utvikle nye arbeidsmetoder som klarte å fange kompleksiteten i det hele. Slik at man kunne presentere riktig data til rett person, til rett tid.

Tidligere mottakere av prisen er blant annet: Abu Dhabi International Airport, Sportcampus Zuiderpark og Museum of the Future i UAE.

Fakta:

BuildingPoint Scandinavia er et samarbeid mellom det norske selskapet EDR Medeso og svenske Trimtec. EDR Medeso ble grunnlagt allerede i 1986 og har siden vært en av Nord-Europas ledende leverandører inennfor blant annet sky-baserte tjenester, BIM og virtuell produksjon. BuildingPoint er et konsept som kobler, forenkler og muliggjør. Et konsept som gir de prosjekterende dynamiske muligheter i et vidt og dypt prosjekteringslandskap, og som gjør arbeidsflyten på byggeplass papirløs, transparent, etterrettelig og presis. Et konsept som gir byggeieren et robust verktøy for moderne drift, vedlikehold og forvaltning.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur