Publisert: 17.11.2018 

Forlenger bruas levetid: Norges største katodiske prosjekt

Consolvo AS forlenger levetiden til Måløybrua med nærmere 40 år. Selskapet gjennomfører nå det hittil største prosjektet med katodisk beskyttelse...

Consolvo AS forlenger levetiden til Måløybrua med nærmere 40 år. Selskapet gjennomfører nå det hittil største prosjektet med katodisk beskyttelse i Norge.

Det var i april at Lier-selskapet startet opp en storstilt rehabilitering av den snart 45 år gamle brua. Consolvo er blant landets fremste og mest erfarne eksperter på rehabilitering av bruer, kaier, industri- og kraftanlegg.

Gammel og ødelagt betong byttes ut med 40 kubikk ny betong. I tillegg behandles rusten armering og det monteres inn katodisk beskyttelse som skal forhindre ny korrosjon, påpeker administrerende direktør Fredrik Røtter i Consolvo AS som har 90 ansatte og 400 millioner i omsetning.

Landets største katodsike prosjekt

Rehabiliteringen er klassifisert som et vedlikholdsprosjekt som foregår vekselsvis over en periode på fire år. Prisen på den nye Måløybrua i 1973 var 32 millioner kroner, mens dagens rehabilitering koster byggherre; Statens vegvesen, over 80 millioner kroner.

Det dreier seg om en kombinasjon av pris, kompetanse og erfaring. I tillegg var også helse,- miljø og sikkerhet en viktig del av kontrakten

Jorunn Sekse

Det ville jo ha kostet mye mer enn 32 millioner kroner å bygge Måløybrua i dag, og den omfattende rehabiliteringen som nå foregår er det hittil det største prosjektet i Norge med bruk av katodisk beskyttelse. Vi forlenger på denne måten bruas levetid med mellom 30 og 40 år, sier prosjektleder i Statens Vegvesen, avdeling Sogn og Fjordane, Jorunn Sekse som opplyser at det var flere årsaker til at vegevesenet valgte Consolvo AS som entreprenør.

Det dreier seg om en kombinasjon av pris, kompetanse og erfaring. I tillegg var også helse,- miljø og sikkerhet en viktig del av kontrakten, sier Sekse.

Det er nemlig svært så utfordrende arbeidsforhold når en konstruksjon som Måløybrua skal rehabiliteres både innvendig og utvendig. Arbeidene foregår for det meste under brua som har seilinghøyde på 42 meter. I tillegg er det veldig værutsatt . I forrige uke arrangerte Consolvo AS derfor en redningsøvelse i samarbeid med Statens vegvesen, Vågsøy brann og redning, Helse Førde og Vest politidistrikt.

Redningsøvelse

Scenarioet var at to personer, i form av dukker, lå skadet, inne i brukaret under brua, nesten 40 meter over bakken. I stedet for å legge opp til rømnings- og redningsveier fra bakkenivå har Consolvo AS laget redningsstillaser som henger under brua med forbindelse opp til toppen av brua.

Da ble det en redning i tre meters høyde i stedet for 40 meter, påpeker anleggsformann Pål Øystein Jacobsen i Consolvo AS.

Heltidsansatt hovedverneombud i Consolvo AS, Ståle Stensland, påpeker at arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er høyt prioritert i selskapet.

Det er årlig mellom 2500 og 3000 ulykker med personskader i bygg-og anleggsbransjen derav i gjennomsnitt mellom 10 og 12 av ulykkene har et dødlig utfall. I fjor var dette tallet redusert til syv, og vi håper det er et resultat av økt fokus på sikkerhet i bransjen, sier Stensland,

Fokus på sikkerhet

Og både Statens vegvesen og involverte redningsetater var godt fornøyd med den realistiske redningsøvelsen.

Det var første gang vi var med på en slik type øvelse, og det hele gikk nesten for bra. Så dette må vi prøve igjen samme sted neste år, med enda større utfordringer innlagt, sier brannsjef Kim Hjelle ved Vågsøy brann og redning.

Administrerende direktør i Consolvo AS, Fredrik Røtter, tar den utfordringen på strak arm.

I Consolvo har vi ”Solide løsninger” som slagord, og fokus på sikkerhet er i høyeste grad en del av dette. Det gir trygge og godt fungerende ansatte som igjen gir god lønnsomhet og bistår kundene våre med å forlenge levetiden på konstruksjonene deres, sier Røtter.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur