Dette er et vanlig syn på norske veier. Nesten hver tredje meter fylkesvei har dårlig tekke, ifølge nye tall. Foto: NAF
Publisert: 20.05.2025 

Hver tredje meter fylkesvei er i for dårlig stand

Over 30 prosent av fylkesveiene er i dårlig stand. Det utgjør nær 14 000 kilometer vei. – Veiene råtner på rot, og vi frykter for at forfallet bare øker, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Av over 44 000 kilometer vei som fylkene har ansvar for, har 30,9 prosent av veinettet dårlig eller svært dårlig dekke. Men det er store forskjeller mellom fylkene: I Buskerud, Telemark, Nordland og Troms er andelen vei med dårlig dekke over 40 prosent.

– Veier med hull, skader og sprekker er et vanlig syn over hele landet. Disse tallene er et kraftig varsku om at politikerne over tid ikke har bevilget nok penger til fylkesveiene, sier Handagard.

Enormt forfall

Oversikten over veier med dårlig dekke er hentet fra Kommuneproposisjonen 2026. Tallene gir et tydelig bilde på hvor dårlig veistandarden er. Totalt vil det koste mer enn 100 milliarder kroner å fjerne forfallet på fylkesveiene, ifølge NAFs beregninger.

– Politikerne må ta inn over seg alvoret. Dårlige veier fører til ulykker, til hyppige stengninger og at folk kjører med hjertet i halsen hver eneste dag. Det må brukes betydelig mer penger enn i dag for å få trygge veier, sier Handagard.

Mangler en halv milliard

Handagard peker på at Regjeringen i budsjettet for 2025 ikke innfridde forventningene fra Nasjonal transportplan (NTP). Der ble det lovet 1 milliard kroner mer enn tidligere. Likevel økte bare potten til fylkesveiene med 481 millioner kroner i år.

Andel fylkesvei med dårlig dekketilstand. Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå/Kommuneproposisjonen 2026

– Nå har regjeringen gått glipp av en sjanse til å rette opp dette i revidert budsjett som ble lagt frem i forrige uke. Det mangler en halv milliard kroner sammenliknet med det som ble lovet. Vi forventer at forhandlingene på Stortinget om revidert nasjonalbudsjett gir resultater, og at potten økes, sier Handagard.

NAF mener likevel at pengebruken som er forventet i NTP ikke er tilstrekkelig til å få ned forfallet.

– Det må betydelig mer penger til, hvert eneste år fremover. Staten må legge penger på bordet, og så må fylkene kjenne sitt ansvar og sørge for at pengene blir brukt der de trengs mest, sier Handagard.

Kommuneproposisjonen 2026 (tabell på side 150)

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur