Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay
Publisert: 21.06.2023 

NIB finansierer E10 – offentlig-privat partnerskap i Nord-Norge

Den nordiske investeringsbanken (NIB) undertegner en 21-årig låneavtale for å medfinansiere et like langt offentlig-privat partnerskap mellom Statens vegvesen og Skanska Norge AS for å finansiere, bygge, vedlikeholde og drive en del av E10 Hålogalandsvegen og riksvei 85 Tjeldsund–Gullesfjordbotn–Langvassbukt, i Nord-Norge.

Lånet på 1 milliarder kroner vil medfinansiere et prosjekt som består av 82 kilometer ny og oppgradert vei, syv fjelltunneler med en total lengde på 27 km, og flere broer med lengder som varierer fra 20-200 meter. Prosjektet vil også inkludere gang- og sykkelruter, legge til rette for lokal offentlig transport, hvileområder og forbedrede veikryss og private tilgangsveiforbindelser.

E10 er en viktig vei vestover til Lofoten og Vesterålen fra hovedvei E6 i Nord-Norge. PPP-prosjektet vil oppgradere veistandarden og forkorte E10 fra Tjeldsundbrua til Gullesfjordbotn med rundt 30 km og redusere reisetiden på hele strekningen med 39 minutter, noe som tillater mer effektive varer og arbeidsmarkeder i hele regionen.

Byggingen startet i mars2023 og er planlagt å være fullført i desember 2028. Det spesielle formålselskapet Hålogalandsvegen og dets underleverandører vil vedlikeholde og drive veien til november 2043, hvorpå det vil overføre ansvaret til offentlig administrasjon.

– NIBs rolle i finansieringslandskapet for offentlig-private partnerskap i Norge adresserer en mangel på langsiktig senior gjeldsfinansiering. Gitt den begrensede tilgjengeligheten, spesielt i NOK-denominert prosjektfinansiering, kan NIB tilby omfattende kunnskap om internasjonale PPP-praksis. Med dette lånet håper vi å demonstrere levedyktigheten og bærekraften til offentlig-private partnerskap for institusjonelle investorer, sier André Küüsvek, president og administrerende direktør i NIB.

Fakta:

NIB er en internasjonal finansinstitusjon som eies av de åtte medlemslandene Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene. NIB har den høyest mulige kredittrangeringen, AAA/Aaa hos de ledende kredittrangeringsinstitusjoner Standard & Poor’s and Moody’s.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur