Publisert
08.04.2019

Nordmann testpilot for utvikling av teknologi

– Det er klart det var moro å bli spurt, og enda morsommere å være med på prosessen. Det var mye spennende som skjedde, og mye å sette seg inn i. Men resultatet ble veldig bra, og jeg synes jo at det er litt artig å ha vært med på utviklingen.

Maskinfører Gunnar Evje hos Kaare Mortensen Buskerud AS tar seg tid til en prat med Samferdsel og Infrastruktur innimellom sine travle gjøremål en tidlig januarmorgen. Han bruker Trimbles 3D maskinstyring Earthworks til daglig, men han har litt mer solid bakgrunn for å gjøre akkurat det enn andre brukere, viser det seg:

– Joda, det stemmer at jeg var med på testprogrammet, ja. Men jeg var ikke alene, da. Vi var fem stykker fra Norge, som alle hadde kontakt med senteret i New Zealand, og kunne komme med våre tilbakemeldinger. Det gjorde vi da også jevnlig gjennom hele prosjektet, forteller han.

– Hvordan blir man egentlig testpilot i et slikt prosjekt?

– Tja, det har kanskje noe å gjøre med at firmaet jeg jobber i har satset fremtidsrettet, og allerede brukte Trimble fra før. Dermed ble det til at noen fra oss skulle være med på testprogrammet, og det ble altså meg, sier han litt beskjedent.

– Var det frustrerende innimellom, eller bare moro?

– Slik jeg ser tilbake på det nå, var det i grunnen bare moro. Men det er klart at det var en del utfordringer også. Det er jo et teste-opplegg, ikke sant? Det nye systemet ligner jo mer på et nettbrett, mens tidligere hadde man mye man måtte skru på for å få fram nødvendige data. Helt til å begynne med mistet vi en del funksjoner, og det er jo ganske naturlig, fordi man skulle bygge opp systemet. Men det var nok litt utfordrende akkurat det i en periode, ja. Likevel gikk det raskt framover, og resultatet ble jo veldig bra, synes jeg.

Teknologi

– Og grunnen til det er ham vi snakker med nå?

– Haha, ikke alene i alle fall. Vi var jo som jeg var inne på flere som var med på testen, og hadde sikkert flere forskjellige innspill som ble diskutert og lyttet til. Jeg vet blant annet at enkelte av de innspillene jeg hadde, også kom fra andre, sier han ettertenksomt. Han forteller videre at han liker veldig godt at skjermen har blitt større, og at man har fått en god 3D funksjon, noe som ikke var på den tidligere modellen. Berøringsskjerm er også noe han tror de fleste brukerne vil komme til å sette pris på:

– Dette er en teknologi som passer bra for oss som er vant til å bruke for eksempel nettbrett, og jeg er veldig fornøyd med å ha fått fortsette å bruke utstyret. Det er i alle fall til god hjelp i min hverdag, sier han smilende.

Under presentasjonen av den nye teknologien ble det fremholdt blant annet at nettopp 3D-visningen, oppgraderingsmulighetene og ikke minst alle tilleggsfunksjonene som det legges opp til i systemet vil være til hjelp for maskinførere fremover. Bladet Anlegg & Transport siterte blant annet salgssjef Ståle Eikrem i Sitech AS, som selger systemet i Norge, på denne måten etter presentasjonen: «De nye sensorene, som gir 50 oppdateringer i sekundet, som er 10 ganger raskere enn sensorene som har vært i bruk til nå, tar maskinstyringsteknologien ett steg videre.»

Rett fra skjerm

– Jeg føler absolutt at det vi kom med av innspill ble lyttet til, sier Evje til Samferdsel og Infrastruktur. Han forteller at kommunikasjonen med teknologi-utviklerne skjedde direkte via skjermen i hans maskin, hvor han kunne skrive inn sine ønsker og tilbakemeldinger.

– Hvordan føltes det at dine meldinger reiste rundt til den andre siden av jordkloden, for å bli en del av et fremtidig teknologisystem som andre maskinførere kommer til å bruke i årevis fremover?

– Tja, jeg tenkte vel ikke så mye på det, akkurat. Jeg var opptatt av å melde tilbake den oppfatningen jeg hadde, og vi var som sagt flere andre som var med på denne testen også, så jeg følte vel mer at jeg var med som en del av et team, sier den litt beskjedne maskinføreren. Men han legger likevel ikke skjul på at det både var spennende og interessant så lenge det sto på.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur