Hamningberg fuglekikkerskjul. Arkitekt: Biotope. Illustrasjon: Biotope
Publisert: 31.01.2022 

Nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg med utsikt mot Ishavet

Statens vegvesen bygger nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg, i enden av Nasjonal turistveg Varanger, og søker nå entreprenør gjennom en begrenset tilbudskonkurranse. Bygget skal stå klart til sommeren og er et ledd i Statens vegvesens tilrettelegging for utsikt og fuglekikking i Varanger.

Det nye skjulet skal stå på landsiden ved moloen i Hamningberg. Plasseringen er valgt på bakgrunn av de store fugletrekkene som følger norskekysten. Det er også et oppkomme av næringsrikt vann her som gjør Hamningberg og nordre Varanger til et populært stoppested for trekkfuglene og et velegnet sted for menneskene å oppleve og fotografere fuglelivet.

Svært værhardt

Ytterst på moloen kan det være svært værhardt, med lite beskyttelse mot vær og vind fra det åpne Barentshavet. Fugleskjulet er derfor utformet med tre beskyttende nisjer, som gir ly mot vær og vind og byr på flott utsikt mot havet uansett fra hvilken retning det står på. Skjulets ytre fasade flammebehandles for å skape et forkullet sjikt som beskytter mot vær og vind. Innsiden kles med trevirke av naturlig drivved fra Varanger.

Gir resultater

Skjulet i Hamningberg er et nytt bidrag i en mangeårig satsing på økt fuglekikking i Varanger. Totalt har Statens vegvesen i samarbeid med Biotope arkitektur etablert seks fuglekikkerskjul på interessante turistvegstopp langs Nasjonal turistveg Varanger. Arbeidet med å utvikle Varanger som destinasjon for fuglekikking og vertskap for attraksjonen Nasjonale turistveger gir resultater. Ifølge en analyse fra Menon Economics 2017 på oppdrag av Statens vegvesen, har satsingen bidratt til «svært sterk» verdiskaping i regionen.

Konkurransen om nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg er alminnelig kunngjort på Doffin database for offentlige innkjøp.

Arkitekt: Biotope

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur