Foto: Vik Ørsta
Publisert: 05.07.2023 

Omlakkering av lysmaster ga nytt liv langs Smaalensbanen

For Vik Ørsta handler det ikke bare om formen på lysmasten, det handler også om funksjonen de har der hvor de står, og hvordan de kan være med på å gi et spesielt uttrykk til et sted. Det var denne tankegangen som gjorde at Vestby kommune valgte å lakkere 17 lysmaster i glade farger langs Smaalensbanen.

Den nedlagte toglinjen, Smaalensbanen, har blitt en tursti som knytter sammen Vestby kommune. En tursti som strekker seg fra Kjennstjernet, gjennomknutepunktet i Hølen og helt til Sonsveien stasjon. Universelt utformet, laget for store og små, og en trygg vei til skole og jobb.

For Vestby kommune har det vært viktig å involvere lokalbefolkningen, med mål om at innbyggerne skal føle eierskap og stolthet når de går langs den gamle toglinjen. Det var slik elevene fra Hølen skole fikk ideen sin realisert, takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Lysmast med særpreg

Elevene ved Hølen skole ønsket å gi farge til et område de syntes var grått og kjedelig. Med kunstnerisk frihet kom ideen opp om å lakkere lysmastene i forskjellige farger. Det var ikke aktuelt for kommunen å bytte ut lysmastene med nye, bare fordi de var grå, så her måtte de tenke kreativt.

Morten Nygaard, Kulturkonsulent fra Vestby kommune, tok kontakt med Nicolai Gulliksen, designer i Vik Ørsta. For å oppnå barnas ønske spurte han om muligheten for omlakkering av mastene i forskjellige farger, som passet fint inn i bedriftens fokus på bærekraft og gjenbruk av materialer.

– Det er viktig at vi som selskap viser ansvar for at ting vi lager skal ha lang levetid. Når det kommer til designlysmast så handler det om mer enn bare pyntedetaljer og form, det handler om hvordan vi kan bidra til bærekraft og sirkulær økonomi. Våreprodukt skal ha et langt liv, forteller avdelingsleder for Vik Ørsta Design, Jøran Rise.

Omlakkering som et bærekraftig valg

Da Nicolai fortalte Morten at det var en mulighet å omlakkere alle lysmastene, vardet perfekt for Vestby kommune.

– Vi jobber med en klima- og energiplan i kommunen, så forslaget om omlakkering var perfekt i forhold til gjenbruk av lysmastene, og det mest bærekraftige valget vi kunne tatt for å realisere ideen til elevene. På denne måten reduserer vi CO-avtrykket, sier Morten.

Design handler om prosessen fram til mål, og for Vik Ørsta blir det mer og meraktuelt å tenke sirkulær økonomi når det kommer til oppdragene de får. Å se etter muligheter for å gjenbruke materialer er et viktig prinsipp i sirkulær økonomi. Lysmastene har en levetid på 50 år når de er varmforsinket, og hele 80 år når de får på seg pulverlakk i tillegg, ifølge Nicolai.

Et godt samarbeid

Sommeren nærmet seg slutten og høstmørket kom raskt. Det hastet for Vestby kommune å få montert opp lys langs turstien. Lysmastene ble demontert og fraktet til fabrikken i Ørsta. Nicolai og Morten hadde workshop med elevene fra Hølen skole. 17 lysmaster skulle få nytt liv, og elevene bestemte at stolpene skulle få primærfargene rød, blå og gul i hver tredje farge langs stien.

– Med disse glade fargene har barna skapt et helt nytt uttrykk på turvegen, selv om lysmastene faktisk er de samme som før. Valg av farge, tekstur og glansgrad kan være med på å gi prosjektet det lille ekstra, og gi det en egen identitet, forteller Nicolai.

På fabrikken i Ørsta ble mastene bearbeidet for så å bli varmforsinket og pulverlakkert. En slik prosess fra demontering til levering tilbake på plass tar normalt 3-4 uker, men Vik Ørsta klarte å levere tilbake på plass på bare halvannen uke.

– Vi er overrasket over hvor raskt gjengen i Vik Ørsta gjennomførte oppdraget. Det begynte å bli mørkt ute så det hastet med å få på plass lys langs stien, forteller Morten.

Sirkulær økonomi gjennom hele verdikjeden

I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig. Målet er reparere, oppgradere og i større grad bruke om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. På denne måten utnyttes de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.

Et anerkjent lysdesignfirma som stiller høye krav til sine samarbeidspartnere når det kommer til sirkulær økonomi og bærekraft er Zenisk. De har samarbeidet tett med Vik Ørsta i tidligere prosjekter, og har lagt merke til hvordan Vik Ørsta og Vestby kommune har valgt å gjenbruke lysmastene på Smaalensbanen.

– Ofte er det jo enklere å bare skifte ut produktet, enn å se på å gjøre noe annet, som for eksempel å gjenbruke. Så det at Vik Ørsta, sammen med Vestby kommune, har tatt seg bryet med å gjøre denne vurderingen på Smaalensbanen, det sier noe om at de ønsker å ta hensyn. Alle verdier som vi tilfører til lamper, lysmaster og alle de objektene som vi bruker, det gjør jo også at man ønsker å ta bedre vare på dem. (Hilde Olaisen, Lysdesigner og bærekraftstrateg, Zenisk).

– Fremtiden krever at vi sammen tar mer bærekraftige valg, og skal vi få til det er vi helt avhengige av å samarbeide gjennom hele verdikjeden, akkurat slik Vestby Kommune initierte i dette prosjektet, avslutter Jøran.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur