Emner
Publisert
07.03.2019

Oslo Havn vant pris for Norges beste uterom

Den prestisjefylte prisen ble tildelt for oppgraderingen av rådhusbrygge 2. Prisen ble overrakt i dag på Miljø & Teknikk 2019.

Erlend Pehrson fra Oslo Havn KF og Knut Wiik fra Barbakke mottok prisen.

– Vi er stolte over at Rådhusbrygge 2 er kåret som Norges beste uterom. Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Det er montert klatrenett, og store lyskastere som vil lyse ned i vannet. Mange har tatt brygga i bruk, det setter vi pris på, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Entrepenør Alti og rådgivere fra Sweco, Bar Bakke, Nyvoll og Hjelnes har bidratt til oppgraderingen av Rådhusbrygge 2.

Prosjektet har skrevet nye historier inn i vår tid, samtidig som minnene om den gamle kaia er intakt, skriver juryen.

For juryen virker anlegget som om det har funnet en god balanse mellom det å fungere i og uttrykke en aktiv virksomhet, samtidig som det ivaretar det rekreative og forbindelsen mellom byen og vannet på en lavmælt og verdig måte. Formen er åpen og inviterer til mangfoldig bruk. Juryen er spesielt imponert over hvordan restriksjoner fra kulturminnevern er elegant løst i hovedgrep og detaljer.

Lang historie

Norges beste uterom 2019 har en lang historie og ligger i et av de mest sentrale og representative byrommene i landet. En spesielt krevende oppgave er godt løst der både hverdagslig bruk, kulturhistorisk formidling, ivaretakelse av eksisterende strukturer og ikke minst et uttrykk som harmonerer med omgivelsene har kommet på plass.

Stilrent

Prosjektet er stilrent og godt planlagt og juryen mener prosjektet er gjennomført med  godt håndverk og god materialbruk i en stram plan.

Del av havnepromenaden

Totalrehabilitering av den mer enn 100 år gamle brygga er Oslo Havns bidrag til byens nye havnepromenade. Her tilbys romslige oppholdsarealer med benker og eksklusiv utsikt til båtlivet i Pipervika. De orginale steinene er hentet frem, og lagt i det opprinnelige buemønsteret som da brygga ble bygget.

Fire kandidater

Det var fire kandidater i finalen i konkurransen "Norges beste uterom". Juryen valgte ut finalistene blant 16 søkere fra hele landet.

– Det har vært en imponerende kvalitet på de innsendte bidragene i år, sa juryleder Birgitte Riegels Høyland. - Samtidig ser vi at ingen anlegg er perfekte. Selv om finalistene er store og kostbare prosjekter, viser de påmeldte at det også er mulig å oppnå store forbedringer på mindre steder uten å bruke mange titalls millioner kroner.

Juryen i Norges beste uterom er: Bea Antoniewicz (NLI), Kirsten Lunde (NMBU), Birgitte Riegels Høiland (NLA) og Fridtjof Denneche (NKF). Marianne Skjulhaug (AHO) og Tor-Jørgen Askim (NAML).

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur