Publisert
04.04.2019

Raskere med rør i rør

Teknikken innebærer å bygge et nytt karbonfiberrør inne i det gamle røret. På denne måten halveres reparasjonstiden, og man unngår omfattende vei- og gravearbeider med store konsekvenser for samferdselen.

I byer verden over sliter man med gamle vann- og avløpssystemer. Når det er behov for reparasjon får det store konsekvenser; stengte veier, omkjøringer, langvarig og støyende gravearbeider.

Som en del av arbeidet med å oppgradere og renovere hovedvannledninger og avløpssystemet på oppdrag for Canal Isabel II, Madrid's vannselskap, har Acciona Agua reparert en av byens største vannledninger, Arteria Principal del Este. Det har de gjort ved å bruke et innovativt system der man bygger et ny karbonfiberrør in situ, altså inne i det gamle røret.

Teknikken gjør det mulig å oppgradere hovedvannledningene uten å måtte grave, noe som gir mye mindre forstyrrelser og omkjøringer i den travle bytrafikken i Madrid, samt at det reduserer støy og damp fra kutte- og sveisearbeider.

Den nye teknikken tar halvparten så lang tid som det ville tatt å bytte ut det gamle røret, dermed trenger man heller ikke å stenge av vannet like lenge. Det er også mer miljøvennlig, blant annet siden det ikke er behov for tunge maskiner.

Det nye karbonfiberrøret er både mer slitesterkt og varig enn de gamle løsningene, og har en estimert levetid på over 40 år.

Forebyggende vedlikehold

Acciona har ansvaret for oppgraderingen og renoveringen av hovedvannledninger og avløpssystemer for Canal de Isabel II i Alcobendas, San Sebastian de los Reyes, Tres Cantos og San Agustín de Guadalix, i tillegg til deler av Madrid.

Den nye teknologien er en del av selskapets satsing på forebyggende vedlikehold. Da hovedvannledningen ble undersøkt oppdaget man en rekke strukturelle avvik, som på sikt ville måtte repareres for å unngå lekkasjer. 76 meter rør ble oppgradert, og det er det nye røret som har “overtatt jobben”, mens det gamle forblir i bakken.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur