Foto: Trygg Trafikk
Publisert: 06.09.2023 

Trygg Trafikk er bekymret for økningen i antall drepte ungdommer

I august mistet 15 mennesker livet i trafikken. Totalt i sommer har 10 barn og unge omkommet i alderen 6–19 år.

Så langt i år har 13 ungdommer mellom 15 og 19 år mistet livet. Ni av disse omkom i sommer – det høyeste antallet omkomne i denne aldersgruppen siden sommeren 2009. Seks av dem var jenter, og vi må helt tilbake til 1997 for finne like mange omkomne jenter i den alderen.

– Noe av det mest tragiske vi opplever, er å miste barn og unge i trafikken. Det føles så ufattelig meningsløst. Over lang tid har vi hatt en betydelig nedgang i antall drepte barn og unge, og da blir det ekstra sterkt og håpløst når vi mister så mange på kort tid. Dette er dødsfall som vil prege familier, vennekretser og lokalsamfunn i lang tid, sier Bård Morten Johansen, fagsjef i Trygg Trafikk.

De omkomne ungdommene var enten involvert i møteulykke eller utforkjøring. Dette er de vanligste ulykkestypene ved dødsfall i trafikken.

– Umiddelbart etter slike alvorlige ungdomsulykker søker eksperter svar på hva som har skjedd, men foreløpig kjenner vi ikke til årsakene til ulykkene. Hver eneste dødsulykke er tragisk, og vi må gjøre det vi kan for å forebygge slike hendelser. Vi må prioritere innsatsen mot barn og unge i enda større grad enn i dag, sier Johansen.

Færre omkommet på MC

De siste årene har det vært fokusert mye på MC-førere som har hatt en økning i andelen av trafikkdrepte. I år ser vi en nedgang i denne gruppen sammenlignet med i fjor. Så langt i år har 13 personer mistet livet på motorsykkel mot 19 personer i samme periode i fjor.

– Flere aktører har satt søkelyset på sikkerhet rundt MC-kjøring de siste årene, det er derfor gledelig at vi har en nedgang i antall drepte MC-førere. Dette er en utsatt og sårbar gruppe når ulykken først er ute, så her det er viktig at vi terper på poenget med økt kjørekompetanse og vedlikehold av denne, avslutter Johansen.

Antall drepte i august 2023.pdf

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur