Ny og gammel bru fra henholdsvis 2022 og 1937. Før 1937 gikk det ei trebru over elva omtrent der gamlebruen ligger nå. Foto: Kjell Wold
Publisert: 21.07.2022 

Trygves tredje Skjøiten bru

Onsdag 29. juni var det åpningsmarkering for nye Skjøiten bru. – Trygge, gode veier er viktigere enn noen gang med de ulykkestallene vi ser i trafikken om dagen. Derfor er det gledelig at Skjøiten bru kan åpne før den planlagte tiden, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Nye Skjøiten bru er en 90 meter lang betongbru som skrår over elva Hemselia i nesten rett linje med veien. I prosjektet ligger det også 1,5 km utbedret vei fra Venåsbakken til avkjørsel til Lio.

– Dette vil trafikantene merke godt. Et ulykkespunkt er fjernet, og framkommeglighetene vil bli mye bedre, til glede for både folk og næringsliv som bruker veien, sier Nygård.

Høyt prioritert posjekt

Skjøiten bru, som ligger ved riksvei 52 i Hemsedal, var det høyest prioriterte prosjektet blant de 10 ulike prioriterte tiltakene på riksvei 52 i Nasjonal transportplan 2022-2033.

– Brua var planlagt å stå ferdig 5. juli, men på grunn av raskt og effektivt arbeid fra både Statens vegvesen og entreprenør Hæhre er den allerede klar til bruk, sier samferdselsministeren.

Det har blitt tatt hensyn til både naturen og miljøet i anleggstiden.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet Johan Vasara (Ap) stod for den offisielle åpningen onsdag 29. juni 2022.

Trygves tredje Skjøiten bru

For Trygve Venås markerte åpningen av ny Skjøiten bru på rv. 52 i Hemsedal tidligere i sommer noe helt spesielt:

Trygve Venås og kona Anbjørg på vegåpning i Hemsedal for en snau måned siden. Det er den tredje brua her som snart 90 år gamle Trygve Venås opplever. En stor dag, syntes han. Foto: Kjell Wold

Det er nemlig tredje generasjon Skjøiten bru han opplever her like ved hjemplassen sin. Snart 90 år gamle Trygve Venås fra Lio-grenda er en av naboene som var invitert til vegåpningen for en snau måned siden.

Sammen med kona Anbjørg kunne han stolt se den nye brua bli offisielt åpnet av statssekretær, utbyggingsdirektør og varaordfører i Hemsedal. Etter åpningen tok han en god kakebit og kaffe som  Vegvesenet serverte til toner fra den lokale fløytespilleren Tori Snerte.

– Jeg husker godt den første Skjøitenbrua som stod her før den som ble åpnet i 1937. Det var ei trebru som vi krysset på traktor. Hverken brua eller vegen var like fin som den i dag naturligvis, men trebrua over Mørkedøla fungerte likevel godt til datidens bruk, forteller han.

Da kake og kaffe var fortært takket Trygve og Anbjørg Venås pent for seg og tok rake vegen hjem til gården oppe i Lio-grenda like i nærheten. Med gode minner fra den for dem historiske og minnerike vegåpningen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur