Foto: Veidekke
Publisert: 25.01.2024 

Veidekke og Norwegian Hydrogen signerer kontrakt om levering av grønt hydrogen til asfaltproduksjon

En asfaltfabrikk krever høy termisk energi og hittil har man brukt gass, propan, diesel, biodiesel og trepellets som alle har sine klima­utslipp. Samlede utslipp fra norsk asfaltproduksjon er omkring 400 000 tonn CO2 per år.

Verdens første fabrikk som kan produsere asfalt kun ved bruk av hydrogen som energikilde, befinner seg i Kristiansund. Her har Veidekke bygget om fabrikken og produserte i 2023 rundt 3000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen som energikilde. I 2024 ønsker Veidekke å øke produksjonen av utslippsfri asfalt og har i den forbindelse innledet et samarbeid med Norwegian Hydrogen.

I Hellesylt, lenger syd i Møre & Romsdal, bygger Norwegian Hydrogen nå et produksjonsanlegg for grønt hydrogen som vil kunne produsere over 400 tonn årlig. Anlegget starter opp i 2024 og kan da levere hydrogen til blant annet Veidekkes anlegg i Kristiansund.

– Det er enorme klimagevinster å hente ved å ta i bruk grønt hydrogen til ulike formål innenfor industri og bygg & anlegg, og det er inspirerende å jobbe med aktører som deler vår ambisjon om å lede an i tidlig fase av klimaomstillingen i disse sektorene. Vi er naturligvis svært glade for at Veidekke har valgt å inngå dette samarbeidet med oss og ser virkelig frem til å starte leveransene til Kristiansund, sier Simen Skaare Eriksen, chief commercial officer hos Norwegian Hydrogen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur