Innsjøundersøkelsen 2024 viser at 14 av 25 undersøkte innsjøer langs hovedveier i Vestfold, Telemark og Agder var forurenset av veisalt.
Undersøkelse av veinære innsjøer 2024 (Brage)
I 2023 viste resultatene at 28 av 37 undersøkte innsjøer i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark og Vestfold var påvirket av veisalt. 10 av disse var sterkt forurenset.
Flere innsjøer er påvirket av veisalt | Statens vegvesen
Forurenser livet i vannet
– Veisalt er et problem for naturmangfold og vannmiljø i mange innsjøer. Høye kloridkonsentrasjoner kan føre til oksygenmangel i bunnvannet, noe som er skadelig for fisk og andre vannlevende organismer, sier sjefingeniør Lene Jacobsen i Klima og miljøseksjonen i Statens vegvesen.
– Innsjøundersøkelsene gir oss viktig kunnskap om virkningen av veisalt og annen trafikkforurensning i veinære innsjøer. Det legger grunnlaget for hvordan vi kan drifte smartere om vinteren for å beskytte livet i vann, samtidig som vi ivaretar trafikksikkerheten og fremkommeligheten på veiene. I 2025 skal vi gjøre undersøkelser i innsjøer i Rogaland og Vestland, sier Lene Jacobsen.
Hovedfunn i 2024:
- Sterkt påvirket: To innsjøer, Barselvannet og Krogevannet, begge i Agder, har svært høye kloridkonsentrasjoner og oksygenmangel i bunnvannet.
- Moderat påvirket: 12 innsjøer har høye kloridkonsentrasjoner og tidvis oksygenmangel.
- Noe påvirket: 5 innsjøer har forhøyede kloridkonsentrasjoner, men ingen kloridgradient.
- Noen få innsjøer viser en svak nedgang i kloridkonsentrasjon i bunnvann sammenlignet med tidligere undersøkelser, blant annet i Bakkevannet, Tarvatnet og Vassbotnvannet.
Det er Norconsult Norge AS som har gjennomført undersøkelsene for Statens vegvesen. Prøvene ble analysert for klorid og utvikling av sjikting i bunnvannet, næringssalter og metaller.
109 600 tonn veisalt på riksveier i 2023/2024
Vinteren 2023/2024 ble det lagt ut 109 600 tonn veisalt på 10 500 km riksveier i Norge. Det er litt mindre enn i 2022/2023, da det ble brukt 112 000 tonn.
– Vi bruker veisalt for å sikre god fremkommelighet og trafikksikkerhet om vinteren, sier seniorrådgiver Torstein Isaksen, som er spesialist på vinterdrift i Statens vegvesen, Drift og vedlikehold.
Det har skjedd en gradvis endring til mildere klima de senere år. Det er lengre perioder med vekslinger rundt 0 ̊C mange steder, hvor det er nødvendig å salte for å unngå tilfrysing. Konsekvensen er at saltbehovet har økt på hovedveiene.
Flere tiltak for å redusere saltforbruket
I 2023 og 2024 er det gjort en ekstra innsats for å redusere saltforbruket. I Nordland og Finnmark er det forbud mot salting på flere riksveier på grunn av reindriften. I andre fylker er det redusert salting på grunn av fare for forurensning til drikkevann eller innsjøer.
– Vi samarbeider også med entreprenører og leverandører i prosjekter hvor det tas i bruk nye innovative løsninger, ny teknologi og kunstig intelligens for å redusere bruk av salt på riksveiene, forteller Torstein Isaksen.