Publisert: 17.09.2017 

Versting av porselen skal vekk

Nesten 12 000 isolatorer fra 1950- og 1960-tallet blir nå skiftet ut på Bergensbanen. Målet er færre forsinkelser for passasjerer...

Nesten 12 000 isolatorer fra 1950- og 1960-tallet blir nå skiftet ut på Bergensbanen. Målet er færre forsinkelser for passasjerer og godstrafikk.

Bergensbanen i juni: Øyelokkene begynner å bli tunge hos montørene Håkon Eggen og Amir Mehraban i Bane NOR. Klokka nærmer seg 10, og de har holdt på siden 3 i natt med å skifte piggisolatorer i Reinungatunnelen. Arbeidet foregår om natten for å unngå å hindre togtrafikken. Nå venter de på et møtende tog ved Myrdal stasjon før siste økt.

Vi rekker et par til før vi gir oss. Det skal bli godt å bli ferdig i tunnelen, for der var det tjukt av bremsestøv på både skruer og isolatorer, slår Eggen fast. Han holder vanligvis til på Ål i Hallingdal og leder gjengen som jobber nattskift med en uke på og en uke fri.

Feilsøking tar tid

Piggisolatorene er en viktig komponent på strømforsyningsanlegget til Bergensbanen. De fleste er originale fra da banestrekningen ble elektrifisert. De eldste isolatorene har stått siden 1954, mens strekningen Ustaoset-Voss ble elektrifisert ti år senere. Isolatorene kan sprekke på grunn av temperatursvingninger eller aldersslitasje. Hvis det skjer, stanser togtrafikken på strekningen til feilen er rettet

Feilene er ofte vanskelige å oppdage fordi isolatoren kan se hel ut på utsiden. Vakten må kjøre fra mast til mast for å kjenne etter varmgang og banke på porselenet for å avdekke synderen, forklarer prosjektleder Eivind Farestveit Larsen.

Færre forsinkelser

I år bruker Bane NOR 19 millioner kroner på å bytte ut gamle porselensisolatorer med nye silikonbaserte isolatorer langs Bergensbanen. Av totalt 12 000 gamle isolatorer vil 8 000 være skiftet innen årets slutt, og resten er planlagt til neste år.

Banesjef Guro Torpe på Bergensbanens østre del ser allerede resultater av arbeidet

Det siste året har vi merket en positiv utvikling i antall kontaktledningsfeil. Vi analyserte hvilke feil som førte til forsinkelser for passasjerer og godstrafikk. Det viste seg at piggisolatorene var en av de komponentene som skapte mest forsinkelsestimer. Jeg ser frem til å få skiftet alle disse i løpet av 2018, sier hun.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur