Publisert: 28.02.2019 

Vi blir bedre av kommunale krav

Fossilfrie anleggsplasser blir et stadig vanligere krav fra norske kommuner. Det gjør hele næringen bedre og mer effektiv, mener daglig...

Fossilfrie anleggsplasser blir et stadig vanligere krav fra norske kommuner. Det gjør hele næringen bedre og mer effektiv, mener daglig leder i entreprenørselskapet Søbstad AS.

Enkelte maskinentreprenører kan være litt reservert når det gjelder alle kravene om grønne løsninger. De er nok kommet lenger innen bygg. Samtidig har vi ikke noe valg lenger: Politikerne mener alvor, og miljøvennlige maskiner vil bli standard. Det er jo et mål om å få ned forurensningen særlig i de store byene, og anleggsbransjen står for mye av utslippet. Vi er nødt til å bidra med nye, grønnere løsninger. Jeg tror tilnærmet utslippsfrie anleggsplasser vil bli standard innen ti år, sier Dag Søbstad.

Som daglig leder i familiebedriften Søbstad AS har Dag sett en rivende utvikling i næringen, siden oppstarten i 1965. Totalentreprenøren gjør alt, fra enkelt prosjektering til ferdig levert byggeprosjekt – og har Statens vegvesen, fylkeskommunen og kommunene rundt Trondheim som sine største kunder.

Krever store investeringer

Dag er i tillegg medlem av miljøgruppen i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), som arbeider for fremme av nye, grønnere løsninger og større samarbeid mellom bedriftene i arbeidsgiverorganisasjonen. På anleggsbransjens møteplass Arctic Entrepreneur 2019 skal han holde foredrag om hvordan entreprenørselskaper best forholder seg til - og oppfyller - kommunenes krav.

Vi er nødt til å bidra med nye, grønnere løsninger. Jeg tror tilnærmet utslippsfrie anleggsplasser vil bli standard innen ti år

Jeg tar opp ulike problemstillinger relevant for oss i næringen. Det kan være bruk av elektriske gravemaskiner, som ikke alltid er egnet til oppgaven. Utviklingen har gått veldig fort når det gjelder elektriske biler. Det er ikke like lett med maskiner. Årsaken er nok kostnadsnivået. Dette er veldig dyre maskiner. Det koster å utvikle elektriske anleggsmaskiner. Det kommer nok ferdigstilte, elektriske anleggsmaskiner – men det kan fortsatt ta litt tid. Det neste blir elektriske lastebiler. Det blir spennende.

Entreprenører er blitt flinkere til å redusere utslipp, men det kommer med en kostnad. Trondheim kommune har vært veldig villig til å dekke ekstra kostnader i forbindelse med nye, grønnere måter å gjøre ting på. Slik ligger gjerne inne i kontrakten. Samtidig kan det iblant være vanskelig å beregne størrelsen på ekstrakostnadene. I forbindelse med en anbudsrunde legger vi for eksempel inn kostnader til materiell, transport og graving, sier Søbstad.

Så har vi flytende priser på drivstoff. De har økt kraftig det siste halvåret. Slik er vanskelig å prise inn i et anbud. Du vet rett og slett ikke hva drivstoffet vil koste når du trenger det. Det vanlige er å legge inn dagens pris i tilbudet. Det kan ligge generell prisstigning inne i kontrakten, men det er vanskelig å legge inn alle disse variablene på for eksempel biodrivstoff spesielt. Som entreprenør risikerer du altså en merkostnad som du må dekke selv.

Gjør næringen mer effektiv

Kravene til miljøhensyn og fossilfrie anleggsplasser gjør at vi jobber og tenker smartere. Disse kravene gjør oss også mer effektive. For eksempel blir vi nødt til å være smarte når vi planlegge transporten. Vi optimaliserer kjøringen, og sørger for at det blir så lite transport som mulig. Det kan handle om ting som kjøreruter og last begge veier. Entreprenørene blir nødt til å jobbe smartere, helt enkelt. I en bykjerne er det ofte mange biler og mye trafikk. Da blir det et mål å unngå køkjøring.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Les også