Illustrasjon: KONE
Publisert
05.06.2020

Vinner storordre for den nye t-banen i Stockholm

KONE – et av verdens ledende selskaper innen heiser, rulletrapper, porter og automatiske dører – har vunnet en ordre om levering av rulletrapper for et av Stockholms store infrastrukturprosjekter: den nye t-banen. Dette prosjektet vil tilføre ytterligere fire kilometer t-banelinje og to nye t-banestasjoner til Barkarby i Järfälla kommune.

Stockholms len er en av de raskest voksende storbyregionene i Europa, med en befolkningsøkning på cirka 40 000 personer hvert år. Det skaper et økt behov for bedre reisemuligheter og smidigere personflyt. I Barkarbystaden nordvest i Stockholm bygges det en helt ny bydel, med ca. 18 000 nye boliger og mange kommersielle og samfunnsviktige virksomheter.

– Hos KONE er vi veldig glade for å kunne bidra i arbeidet med den nye t-banen med vår kunnskap og erfaring fra store og komplekse infrastrukturprosjekter rundt om i verden. For oss er det viktig å være en pådriver i utviklingen av et sikkert, tilgjengelig og bærekraftig samfunn. Dette prosjektet sammen med Region Stockholm har fokus på forbedring av kollektive transportmidler, og legger bokstavelig talt grunnlaget for et mer bærekraftig samfunn, sier Rasmus Anjert, forretningsområdesjef hos KONE Skandinavia.

I Nordvest-Stockholm forlenges t-banens Blå linje med to nye stasjoner. Fra Akalla utvides t-banen videre under jorden via Barkarbystaden til Barkarby i Järfälla kommune. Den blir et viktig regionalt knutepunkt, der man kan bytte mellom t-bane, buss og pendlertog. Den nye t-banen er en forutsetning for den utviklingen og vil i fremtiden gjøre det mulig for innbyggerne å ta t-bane til og fra Nacka, Barkarby og Arenastaden. Denne entreprisen omfatter rulletrapper for to av de nye stasjonene, Barkarbystaden og Barkarby.

KONE skal gjøre det lettere å komme ned til selve t-banen og rundt i t-banesystemet. Ordren er på totalt 20 rulletrapper konstruert for intensiv belastning, for å tåle de krevende forholdene som t-banemiljøet kan innebære.

KONE har lang og omfattende erfaring med å levere løsninger som gjør det mulig for mennesker å forflytte seg raskt, sikkert og smidig i det offentlige rom. I København var KONE nylig del av et av Nord-Europas største infrastrukturprosjekter og leverte hele 158 KONE TransitMaster®-rulletrapper, 41 KONE MonoSpace® Special-heiser og fire KONE TravelMaster®-rullebånd til den nye, unike t-banelinjen Cityringen – en 15,2 km lang utvidelse av København Metro med 17 nye t-banestasjoner, som ble innviet i høst. I Finland leverte KONE til et av landets største infrastrukturprosjekter, den finske Vestmetroens nye t-banestasjoner, der t-banelinjen ble forlenget vestover fra Helsinki til den nærliggende byen Esbo.

– Takket være vår lokale og globale erfaring kan vi hos KONE tilby effektive og trygge løsninger til nordiske infrastrukturprosjekter og gjøre det enda enklere å forflytte seg for alle de som bruker t-banen daglig. Målet vårt er å gjøre byen til et bedre sted å leve, og vi jobber for at alle skal kunne bevege seg sikkert og smidig mellom hjem, arbeid og andre steder som hører hverdagen og livet til, sier Kurt Horn, adm.dir. hos KONE Skandinavia.

Stasjonene i Barkarby er første del av utbyggingen, og arbeidet vil starte i løpet av 2022. Planlagt trafikkstart for t-banen til Barkarby er 2026.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur