Meny
Alt kan måles

Alt kan måles

Nå kan hvem som helst lage ortofoto, kart og fotorealistiske 3D-modeller. Alt du trenger er et mobilkamera og Pix4D.

De fleste tror at 3D-modeller krever avansert datakunnskap, utstyr og kraftige prosessorer. Men ved hjelp av mobilen eller en enkel kameradrone, kan du nå lage dine egne ortofoto og 3D-modeller. Programmet heter Pix4D, og tilbys av Norconsult Informasjonssystemer (NoIS).

– Før i tiden involverte kartlegging med drone at du måtte fly – stoppe – ta bilde, om og om igjen. Pix4D gjør denne «flyplanleggingen» enkel. Programmet er så enkelt at alle kan lage sine egne 3D-modeller, sier Christian Malmquist, Geomatikkingeniør hos NoIS.

Fra skykraft til vannkraft

Pix4D er nytt i Norge, men er allerede tatt i bruk av Norconsult i en rekke prosjekter, som Vamma 12, Norges største elvekraftverk. Vamma 12-prosjektet har vært fullstendig papirfritt, og gjennom hele byggeprosessen har Pix4D bl­­­itt brukt til å både lage 3D-modellene og for å visualisere og koordinere prosjektet.

For Lars Bendixby, ferskvannsbiolog og seniorrådgiver ved Norconsults avdeling for energi og miljø, er Pix4D et viktig verktøy når han skal kartlegge hvordan vannkraftutbygging påvirker fisk i vassdraget.

– Før måtte vi ha med oss mer utstyr og en ekstra person i felten for å få data til modellene. Nå kan vi enkelt gjøre det selv. Det beste med dette er at bildene og modellene blir slik vi vil ha dem, og at det gir stor grad av muligheter for dataanalyse i etterkant, sier Bendixby.

Kun kreativiteten setter grensen 

Pix4D er ikke bare et verktøy for bygging, det kan også være en kvalitetssikrer.

– Se for deg at du vil undersøke en konstruksjon for skader. Ved å fly en drone rundt konstruksjonen finner du ut akkurat hvor skaden er, hvor stor den er og hvor mye masse som eventuelt skal til for å fylle den. Dette gjør programmet til mer enn et byggeverktøy – det kan også være en kvalitetssikrer, sier Malmquist.

Den opprinnelige programvaren bak Pix4D ble skapt for å lage ortofoto og terrengmodeller, men NoIS kan skreddersy programmet til mange typer prosjekter. Pix4D kan for eksempel brukes sammen med infrarødt- og termiskkamera, som gjør det mulig å undersøke alt fra varmetap i bygg, til hvor en åker er utsatt for tørke.

– Man har tatt en klassisk kartteknologi til det fulleste, det er nesten bare kreativiteten som setter grenser for hva Pix4D kan brukes til, sier Malmquist.

Les Også

Les Også

Nå er Ruters første selvkjørende busser i drift

Ved 14-tiden i går rullet Ruters selvkjørende busser “Mads” og “Oda” avgårde på sin første ordinære kjøretur mellom Kontraskjæret og Vippetangen i Oslo. Fra og med i dag kan alle med gyldig Ruter-billett benytte seg av det nye reisetilbudet. Kjøretøyene har 11 sitteplasser for passasjerer og vil kjøre i opptil 18 km/t.

Les Også

Nordmann testpilot for utvikling av teknologi

– Det er klart det var moro å bli spurt, og enda morsommere å være med på prosessen. Det var mye spennende som skjedde, og mye å sette seg inn i. Men resultatet ble veldig bra, og jeg synes jo at det er litt artig å ha vært med på utviklingen.