Prosjektet ble utført av Dokka Entreprenør i samarbeid med SoilSteam fra Sandefjord. Over 4000 tonn jord ble behandlet med SoilSteam sin maskin, SoilSaver 20, i stedet for å bli transportert bort og deponert. Jordmassene var forurenset med arter som parkslirekne og kanadagullris – planter som truer det biologiske mangfoldet og normalt fører til store mengder jordavfall.
– Vi ønsket å se innovative løsninger fra entreprenørene. DEAS var alene om å tilby noe nytt, og det ble de belønnet for, sier Mari Skybak i Statens vegvesen.
– Det å dampe jorden og bruke den på nytt gir både miljøgevinst og økonomiske fordeler, samtidig som vi tar bedre vare på en ikke-fornybar ressurs. Jeg vil både fremsnakke og jobbe for damping av toppjord, der det er hensiktsmessig, i fremtidige prosjekter.
Lovende resultater – grønt og frodig
Etter at den behandlede jorden ble lagt tilbake og sådd til, rapporterer Statens vegvesen om gode vekstforhold, veldig lite ugress og grønnere arealer enn forventet. Selv med utfordrende jordtyper og mye nedbør i anleggsperioden, fungerte dampemetoden godt.
Hans Kristian Westrum, gründer og salgssjef i SoilSteam, er svært fornøyd:
– Vi har bevist at jorden kan gjenbrukes på stedet, uten at de invasive artene kommer tilbake. I tillegg ser vi at det vokser like godt i den dampede jorda som i vanlig jord – kanskje til og med bedre.
Potensial for stor miljøgevinst
Prosjektet på Jevnaker har allerede inspirert andre aktører. Trafikverket i Sverige, samt flere norske kommuner og fylkeskommuner, har begynt å premiere eller til og med kreve damping av jord i sine anbudsprosesser.
– Når en stor aktør som Vegvesenet går foran og viser at dette fungerer, får det ringvirkninger. Vi forventer at våre maskiner i løpet av året bidrar til at over 100 000 tonn jord reddes fra unødvendig deponering, sier Westrum.
Veien videre
Statens vegvesen understreker at gjenbruk av jord må vurderes fra prosjekt til prosjekt, men signaliserer at de vil jobbe videre med metoden i relevante fremtidige utbygginger. Den positive erfaringen fra Jevnaker kan bli et vendepunkt for hvordan jord med fremmede arter håndteres i hele Norge.
– Dersom vi har plass og vilje til å se forbi bare tall og klimaregnskap, så er gjenbruk den beste måten å ta vare på jord og naturmangfoldet vårt, avslutter Mari Skybak.