– Vi har deltatt på andre veiprosjekt før, men dette er en ny dimensjon for oss med hele 17 kilometer veiarbeid. Men det er også dimensjonen som gjør det spennende. Det som imidlertid skiller dette oppdraget mest fra de vi har vært med på før, er den stramme tidsplanen, sier Sigmar Jonsson, daglig leder i Norwegian Scaffold Group (NSG) fra Råde i Østfold.
Bygger grunnlaget for ny motorvei
Veiprosjektet Jonsson sikter til er «E18 Rugtvet–Langangen» med 17 kilometer ny motorvei gjennom Grenland. Fire felt og fartsgrense på 110 kilometer per time skal bedre trafikkflyten forbi Porsgrunn når veien etter planen åpner i 2026.
– Vi kom inn i prosjektet i 3. kvartal 2024, og forventer å være med helt til ferdigstillelsen i 2026, sier Jonsson.
NSG har 55 ansatte som bygger stillas for oppdrag innen blant annet industri og bygg og anlegg over hele Østlandet. Ifølge Jonsson er 16 av hans ansatte nå sysselsatte med det nye motorveistrekket gjennom Telemark. Så langt har de ikke støtt på noen nevneverdige problemer i deres del av veibyggingen, men det knudrete terrenget med bratte fjellskrenter, betyr at stillasene må bygges høye.
– Konstruksjonene blir i hvert fall 50 meter høye, men de er likevel ikke de høyeste stillasene vi har bygget. Stillaset til Nexans Halden var godt over 100 meter høyt, poengterer han.
Det Jonsson sikter til, er Nexanstårnet, et 120 meter høyt fabrikktårn i betong i Halden. Til sammenligning skal det bygges fire bruer på strekningen Rugtvedt–Langangen, med en samlet lengde på 1,3 kilometer.
Sparer tid med BIM
Høyden til tross, er det tiden som har vært NSGs største utfordring så langt. Det vil si, mangelen på tid.
– Det har vært krevende at alle stillas som er bestilt av oss, måtte komme just on time. Vi fikk et veldig kort tidsvindu til å komme på plass og reise stillasene, sier Jonsson.
Selv om tidsvinduet var trangt, har det så langt gått bra.
– Vi bruker Layher sitt allroundsystem for stillas. Det er det systemet jeg liker best i markedet. Vi bruker dette til å løse alle oppgaver på grunn av dets fleksibilitet, styrke og den lave egenvekten, sier han.
Men den kanskje største suksessfaktoren, er kundeservicen som Jonsson har opplevd som ekstremt bra. Ikke minst har Layher hjulpet NSG med BIM-modellene.
– I et krevende prosjekt som E18, blir vi først enige med kunden hvordan løsningen skal se ut og hvilken modell vi skal bygge etter. Deretter laget ingeniørene hos Layher disse modellene for oss i BIM, inkludert beregning for vekt og vindlast. Justering og supplering kunne vi få på dagen, sier en fornøyd daglig leder.
Med ferdige BIM-modeller som grunnlag ble det enkelt å pakke med seg de materialene og det utstyret som trengtes til å bygge stillas til veiarbeidene for det nye E18-strekket.
– Alt stemte, noe som sparte oss for mye tid. BIM-modellene til Layher løste en stor utfordring for oss, sier han.
Flere oppgaver
Utenom stillasbygging for bruer, har NSG også bygget stillas i forbindelse med tunneler og kulverter. Dessuten har de hatt oppdrag med sveising og overflatebehandling på den store stålkonstruksjonen som skal skyves på plass over brupilarene ved hjelp av lanseringsmetoden.
– Det er gigantiske stålkonstruksjoner som kommer fra franske verft som skal sveises sammen og deretter skyves over. Vi har benyttet brannhemmende krympeplast som beskyttelse mot ytre miljø under disse sveisearbeidene, sier Jonsson.
Godt samarbeid
Mens Layher Norge er leverandør til NSG, er hovedentreprenør EIFFAGE Génie Civil NSG sin sluttkunde. NSG har også samarbeidet med NLI Overflate AS.
– Selv om det er mange nasjonaliteter på anlegget, har samarbeidet gått veldig bra. Ikke minst med EIFFAGE. Jeg synes alle på prosjektet har stort fokus på HMS, sier Jonsson.
Igjen trekker han fram verdien av BIM-modellene og deres bidrag til å forbedre samarbeidet mellom de ulike aktørene.
– Arbeidet har gått veldig smidig siden Layher hjalp oss med å modellere stillasene i EIFFAGE sine BIM-modeller, avslutter han.