Select Language
  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Spanish
Hjem » Bossnettet i Bergen hevder seg i verdenstoppen
Bossnettet i Bergen hevder seg i verdenstoppen

Bossnettet i Bergen hevder seg i verdenstoppen

EMNE: Smart City
PUBLISERT: 16.november.2018

Barcelona: Bossnettet i Bergen var med i finalen for Smart City-løsninger, men måtte se seg slått på målstreken av Kina, som vant med en løsning for smarte bygninger.

Kåringen av årets «Urban Environment» fant sted under Smart City Expo World Congress.

Vi var i sterk konkurranse med Brasil, Argentina, USA, Polen og Kina, som alle presenterte innovative løsninger til smarte byer. At vi var blant topp seks i verden synes jeg uansett er bra, sier daglig leder i BIR Nett, Terje Strøm. – Det at avfallsløsninger får en status som samfunnskritisk infrastruktur i smarte byer, er veldig bra og inspirerende for videre utvikling av tjenesten. Jeg vil berømme våre lokale politikere og største eier, Bergen kommune, for at de har støttet og heiet frem bossnettet i Bergen.

I 2008 ga byrådet i Bergen en historisk bestilling til BIR: “Revolusjoner avfallsløsningen og legg om fra spann til rør”. Den 26. oktober 2015 var starten på en revolusjon i Norge. De første kundene kunne kaste avfallet sitt i Bergens nye ‘’bossnett’’.

Bossnettet i Bergen

Bossnettet er et lukket rørsystem som frakter restavfall, plast, papp og papir gjennom et rørnett som snart dekker hele Bergen sentrum. Når systemet står ferdig i 2022 vil 15.000 husstander og bedrifter sende avfallet sitt i rør til terminaler i utkanten av Bergen sentrum.

Å bygge moderne infrastruktur i en grunn i en middelalderby er ikke bare enkelt.

Koordineringsarbeidet når man skal bygge et undergrunnssystem under brostein i kronglete gater og smug er utfordrende. Det har vært helt nødvendig å ha et tett og godt samarbeid med kommunen og alle andre som eier kabler og rør, sier Strøm.

Verdensledende løsning

I august vant BIR Nett prisen for årets internasjonale infrastrukturprosjekt, IFME, i konkurranse med en rekker prosjekter fra hele verden, og er nå altså topp seks i konkurransen om å være det mest innovative og suksessrike prosjektet for å forbedre smarte byer.

Vi er takknemlige for at Bergen har modige politikere som turte å satse på det grønne skiftet før begrepet i det hele tatt var etablert, sier Strøm. – Bergen kommune har våget å satse tungt på innovative avfallsløsninger som del av den samfunnskritiske infrastrukturen. Dette har ført Bergen og BIR til å bli verdensledende, og bygger opp under kommunes ambisjon om å være Norges grønneste storby.