Dette er en tverrfaglig entreprise med underbygning og jernbanetekniske arbeider på Sundland. Prosjektet skal utvide togparkeringsanlegget i tillegg til å gjøre oppgraderinger på verksted og skifteområde.
Utvidelsen av togparkeringen på Sundland henger tett sammen med byggingen av det nye dobbeltsporet mellom Drammen og Kobbervikdalen, som vil gi mulighet for flere og raskere tog på Vestfoldbanen.
Dette er omfattende byggearbeider midt i Drammen, rett ved de eksisterende toglinjene. Derfor kan mye av arbeidet bare gjøres når det er stans i togtrafikken.
Oppgraderingen av Sundland verksted og skifteom- råde skal være ferdig i 2024. Høsten 2025, skal det nye dobbeltsporet stå klart, da blir også det nye togparker- ingsanlegget på Sundland tatt i bruk.
Foto: Helene. F- Skage
Prosjektet fullfører dobbeltsporet mellom Bergen og Arna, og moderniserer Nygårdstangen godsterminal. Etter byggingen vil man kunne kjøre passasjertog hvert 15. minutt på strekningen, og doble godsmengden på terminalen.
Effekter:
mellom Bergen og Oslo.
Prosjektet bygger dobbeltspor på den 1,3 km lange strekningen fra Bergen stasjon til Ulriken tunnel i Fløen. Det jernbanetekniske anlegget og underbygningen oppgraderes, og det bygges nytt signalanlegg. Det blir også et eget spor for direkte utkjøring fra godsterminalen.
Den oppgraderte terminalen har fått nye, lengre spor som gir plass til flere lange godstog. Det er også bygget nye spor til togparkering. Samtlige spor på terminalene er elektrifiserte, og all flytting av godsvogner inne på terminalen kan dermed gjøres helt utslippsfritt. Det er også montert ladepunkter til maskiner og elektrisk tilkobling for kjølecontainere.
Foto: Anne Mette Storvik / Bane NOR
Bane NOR bygger nytt dobbeltspor fra Nykirke sør for Holmestrand til Barkåker nord for Tønsberg. Det er en strekning på totalt 13,6 kilometer. Det nye dobbeltsporet bygges for å legge til rette for økt fart og flere avganger på Vestfoldbanen. Inkludert i prosjektet er en ny og moderne stasjon på Skoppum.
Utbyggingen startet for fullt i første halvår 2020, og det nye dobbeltsporet skal tas bruk i 2025. Da blir det mulig å kjøre fire tog timen, hver vei mellom Tønsberg og Oslo.
Ny stasjon
Strekningen får ny stasjon (Horten stasjon) ved Viulsrød litt sør for Skoppum. Den nye stasjonen får stor innfartsparkering og gode forbindelser for bil, gående og syklister.
Prosjektet inneholder også to bruer, tre nye tunneler, fire beredskapsplasser og tre rømningstunneler. Det bygges betongtunnel under E-18 ved Kopstadveien fram til vest for Sletterødåsen, og en berg- og betongtunnel mellom Skaug og Viulsrød.
Store kontrakter
Nykirke-Barkåker gjennomføres som to store totalentrepriser:
UNB01 for grunnarbeid: Sapi NOR (et arbeidsfellesskap mellom Webuild og Pizzarotti)
UNB10 for jernbanetekniske arbeid: NRC
Bedre tilbud
Vestfoldbanen skal få sammenhengende dobbeltspor fram til Tønsberg for å legge til rette for flere avganger og kortere reisetid. Målet er å få reisetiden mellom Tønsberg og Oslo ned til en time. Nykirke-Barkåker og Drammen-Kobbervikdalen er de to parsellene som mangler mellom Drammen og Tønsberg for å nå målet.
Lokalbefolkningen
De fleste av boligene på Skoppum ligger innenfor rekkevidde av den nye stasjonen. Med gang- og sykkelvei i trygg, planfri kryssing og med både sykkelparkering og sykkelhotell er det lagt til rette for at beboerne kan komme seg til stasjonen uten å bruke bil. Ettersom stasjonen flyttes, reduseres også trafikken i tettstedet Skoppum.
Pendlerne
Det er lagt til rette for overgang mellom transportformer, med plasser for både buss og taxi tett opp til hovedinngangen. Det blir egen adkomstvei for buss, taxi og avsetting. Den nye stasjonen får adkomst direkte fra rv. 19. Det etableres en stor innfartsparkering som ved behov kan bygges ut til å romme ca. 600 biler. Det settes av plass til framtidig utvikling av eventuelle nye kollektivløsninger fra stasjonen til Horten.
Video: Aerial Geo Survey AS
Bergtunnelen bygges som en sprengt ett-løps dobbeltsporet tunnel med sprengningstverrsnitt på ca. 123 m2 og et frittromsa- real på ca. 93 m2 etter at tunnelen er ferdig bygget. Bergtunnel- en er ca. 6 km lang målt fra påhugget på Danvik til påhugget på Gulliksrud i Skoger.
Tunnelen tettes ved hjelp av systematisk forinjisering for å sikre vannbalansen i området og ivareta det ytre miljø. Tunnelen stabilitetssikres med bolter, sprøytebetong, mv. for en dimensjo- nerende levetid på 100 år. Vann- og frostsikring av tunnelen utføres med membran som dekkes med en kontaktstøpt hvelvkonstruksjon.
Tunnelen drives fra to tverrslag samt fra Gulliksrud i sør. De to tverrslagstunnelene, ved Austadveien og ved Danserud, vil fungere som evakueringstunneler i driftsfasen. I tilknytning til tverrslagene etableres det parallelle evakueringstunneler på deler av strekningen.
I tillegg etableres to rene evakueringstunneler, én til eksisteren- de rømningstunnel fra Strømsåstunnelen og én ut i dagen ved Gunnerud slik at det blir rømningsmulighet for hver 1000 m. Evakueringstunnelene er på 25 m2, mens tverrslagene har et større tverrsnitt (60 m2) da de vil være adkomsttunneler for driving av jernbanetunnelen. Prosjektet har en kostnadsramme på om lag 1.900 millioner NOK.
Når Gjøvikbanen er oppgradert ved utgangen av 2022 kan det kjøre ett persontog i timen mellom Oslo og Gjøvik og Oslo og Jaren. I tillegg vil kapasiteten for godstog bli større. En del av denne oppgraderingen foregår på Nittedal stasjon i disse dager.
I løpet av året blir Nittedal en moderne stasjon som både er tryggere og mer tilgjengelig for alle. Det blir ny gangbru over sporene med heis og bred trapp, nye og lengre plattformer, ny bussterminal, ny jernbanebru over veien ved stasjonen og flere og bedre parkeringsmuligheter for både bil og sykkel. I tillegg legges det nye og lengre kryssingsspor, nye sporveksler, oppgradert kontaktledningsanlegg og støyskjerming mot bebyggelse. Stasjonen gjøres klar for innføring av det digitale, europeiske signal- systemet ERTMS ved blant annet å legge kabelkanaler og nye el-hus.
I perioden fra 2020 til utgangen av 2022 gjennomføres det oppgraderinger langs Gjøvikbanen på Gjøvik, Reinsvoll, Jaren, Monsrud og Nittedal.
Bane NOR oppgrader signalsystemet i hele Norge til ett felleseuropeisk og digitalt system (ERTMS). Dagens anlegg er sikkert, men basert på gammel teknologi. Det nye signalsystemet skal gi flere tog i rute, og på sikt bedre kapasitet og lavere kostnader til drift og vedlikehold.
På Rørosbanen og Solørbanen er Bane NOR godt i gang med forberedende arbeid før de nye signalkomponentene kan installeres. Entreprenør Gjermundshaug bygger føringsveier og kummer for kabler, sikrer planoverganger og bygger fundamenter til nye tekniske hus. Arbeidet skal være ferdig i 2022. Da starter arbeidet med å installere nytt signalutstyr. ERTMS skal tas i bruk på strekningene i 2024
Ved Oslo S bygger Bane NOR de nye sporene til tog som skal ha Oslo S som endestasjon eller kjøre gjennom stasjonsområdet. Mellom Oslo S og Ekebergåsen er syv jernbanespor lagt i en ny 600 m lang tunnel under den historiske Middelalderparken. Prosjektet omfatter også et nytt moderne ollektivknutepunkt i Ski, viktige forbedringer på Oslo S, nytt spor til Østfoldbanen inn mot Oslo S og mellom tunnelen og nye Ski stasjon.
Bane NOR valgte trasé til Follobanen i et samarbeid med Riksantikvaren og Oslo kommune. Som en del av samarbeidet skal partene ruste opp Middelalderparken som historisk park og bydelspark.
Den nye Follobanen blir 22 km lang, mens hele prosjektet omfatter 64 km nye jernbanespor. Follobanens tunnel er den lengste jernbanetunnel i Norden. Follobaneprosjektet er Norges største samferdselsprosjekt og innerste del av InterCity- utbyggingen sørøst for Oslo. Bane NOR planlegger trafikk gjennom Blixtunnelen fra desember 2022.
Bane NOR oppgrader signalsystemet i hele Norge til ett felleseuropeisk og digitalt system (ERTMS). Dagens anlegg er sikkert, men basert på gammel teknologi. Det nye signalsystemet skal gi flere tog i rute, og på sikt bedre kapasitet og lavere kostnader til drift og vedlikehold.
På Østfoldbanen mellom Oslo og Ski startet Bane NOR i fjor med forberedende arbeid før de nye signalkomponentene kan installeres.
Entreprenør Rail Infrastructure AS (RIAS) bygger føringsveier og kummer for kabler, fundamenter til nye tekniske hus og blokkposter (skillet mellom to sporstrekninger der det til enhver tid bare kan være ett tog av gangen).
Arbeidet skal være ferdig i 2022. Da starter arbeidet med å installere nytt signalutstyr. ERTMS skal tas i bruk på Østfoldbanen, mellom Oslo og Ski, i 2025.
Bane NOR oppgrader signalsystemet i hele Norge til ett felleseuropeisk og digitalt system (ERTMS). Dagens anlegg er sikkert, men basert på gammel teknologi. Det nye signalsystemet skal gi flere tog i rute, og på sikt bedre kapasitet og lavere kostnader til drift og vedlikehold.
Nordlandsbanen, mellom Grong og Bodø, er den første strekningen som skal ta i bruk det nye systemet. Ute langs sporet er det bygd kabelkanaler, strømforsyning, fiberkabler, radiodekning til togene og nye tekniske hus.
Siemens med underleverandører er godt i gang med å installere nye komponenter til signal- systemet som drivmaskiner for sporveksler, veisikringsanlegg, akseltellere, baliser, kabling og skilt.
I alt skal det installeres over 6000 signalobjekter bare på Nordlandsbanen. Arbeidet skal være ferdig i oktober 2022.
Ny «Sentrumspassasje» for Skarnes sentrum fra Øgardsvegen til Stasjonsvegen. Gir en betydelig kortere kryssing av jernbanen for gående og syklende. Mulighet for kryssing av jernbanen for gående og syklende i Skarnes har vært betydelig redusert siden planover- gangen ved stasjonen ble stengt i 2015. Den nye undergangen er sterkt etterlengtet lokalt og av kommunen.
Prosjektet hadde anleggsstart i januar 2021, resterende del av arbeidet vil gå på ferdig- stilles av signalanlegget, asfaltarbeider og parkanlegg i første halvår 2022. Prosjektet har en kostnadsramme på om lag
340 millioner NOK.
20 km av det nye dobbeltsporet går i Blixtunnelen, som er Nordens hittil lengste jernbanetunnel. Follobaneprosjektet omfatter også viktige forbedringer ved Oslo S, nødvendig omlegging av spor til Østfoldbanen og et nytt moderne kollektivknutepunkt i Ski. Den nye Follobanen blir 22 km lang, mens hele Follobaneprosjektet omfatter 64 km nye jernbanespor.
Med dyktige fagfolk og entreprenører, planlegger Bane NOR å starte trafikk gjennom Blixtunnelen fra desember 2022.
Se artikkelen om Follobanen her
Sammen med våre dyktige entreprenører, rådgivere og leverandører er vi full gang med å bygge fremtidens jernbane gjennom Eidsvoll. Dobbeltsporprosjektet i Eidsvoll er en viktig brikke i InterCity-utbyggingen på Østlandet, som gir kortere reisetid, bedre punktlighet og plass til flere tog. Utbyggingen skal bidra til at samfunnet når målene for miljøvennlig kollektivtransport og knutepunktsutvikling. Når utbyggingen er ferdig høsten 2023, vil de reisende dra nytte av betydelig kortere reise Oslo-Hamar.