– Å være først på et ulykkessted der MC er innblandet kan være traumatisk selv for oss som er trente på å takle det. De som sitter på motorsykkel, utsettes for voldsomme krefter når det går galt. Vi ønsker å advare mot at det er sterke inntrykk hvis du som bilist kommer først til et slikt ulykkessted. Det beste rådet vårt er å vite hva du skal gjøre, da vil du føle større trygghet og kan være til stor hjelp. Du kan redde liv, sier Silje Ringlund, leder i Ambulanseforbundet, Delta.
Mange MC-ulykker skjer på veier med typisk turisttrafikk, i vakker natur med svingete veier og kanskje et stykke unna nærmeste tettsted. Ofte er det brannvesenet som er først på ulykkestedet.
– Vi har et inderlig ønske om at færre skal skade seg og dø på motorsykkel. Vi ser mye forferdelig når vi rykker ut. De som kjører må tenke mer på risikoen de tar og forstå at de alltid vil være en myk trafikant, sier Ole Henrik Nomél, beredskapsleder i Halden brannvesen.
Vegvesenet oppfordrer alle som ferdes på to hjul til å velge en fart de mestrer, bruke blikket smart for å unngå overraskelser og plassere seg klokt for å ha handlingsrom og bli sett og for å unngå ulykker.
– Hvis du ikke er innblandet, men kommer til et ulykkessted, så er du pliktig til å stoppe og hjelpe personer. Det er viktig å være forberedt hvis det skulle skje, sier Guro Ranes, direktør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen.
- Sikre skadestedet.
- Ring 113.
- Ta av hjelmen til MC sjåføren, spesielt der personen er bevisstløs – dette gjøres samtidig som man stabiliserer nakke og hode. På nyere hjelmer er det puter i siden som kan tas ut.
- Start hjerte og lungeredning om det ikke er pust eller puls.
- Vent til ambulansen sier at du kan gå – du må bli og hjelpe til.