Emner
Publisert
12.12.2018

Det største vegprosjektet i Troms fylkeskommunes historie

Lørdag 15. desember åpnet fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp), det største vegprosjektet i Troms fylkeskommunes historie. Selve åpningsmarkeringen fant sted på Grytøy, i krysset der vegen fra Sandsøy og Bjarkøy møtes, og 700-800 mennesker hadde møtt opp for å feire åpningen. Fv. 867/fv. 125 Bjarkøyforbindelsene er det største fylkesvegprosjektet […]

Lørdag 15. desember åpnet fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp), det største vegprosjektet i Troms fylkeskommunes historie.

Selve åpningsmarkeringen fant sted på Grytøy, i krysset der vegen fra Sandsøy og Bjarkøy møtes, og 700-800 mennesker hadde møtt opp for å feire åpningen.

Fv. 867/fv. 125 Bjarkøyforbindelsene er det største fylkesvegprosjektet Troms fylkeskommune noen gang har finansiert, med en totalkostnad på 1150 millioner kroner.

Vegprosjektet binder sammen de tre øyene Sandsøy, Grytøy og Bjarkøy, som ligger rett nord for Harstad i Troms, og erstatter dagens fergeforbindelse som har gått som et trekantsamband.

Høytidelig åpning

Som seg hør og bør når man åpner veg i vikinghøvdingen Tore Hunds rike var det satt en høytidelig ramme på åpningen. I tur og orden ledet konferansier Ola M. Løkholm publikum gjennom åpningen med taler fra prosjektleder Hans Arne Haugland i Statens vegvesen, ordfører i Harstad Marianne Bremnes (Ap), regionvegsjef Torbjørn Naimak og til slutt fylkesråd og vegeier Ivar B. Prestbakmo (Sp) fra Troms fylkeskommune.

Prestbakmo sto for den endelige åpningen og saksen ble byttet ut med en staselig vikingøks - flaggbåndet ble kuttet i to til jubel og fyrverkeri.

Før det var klart for kaffe og kaker på Bjarkøy stoppet alle i bunnen av fv. 867 Kvernsundtunnelen, der det var mektig korsang av et prosjektkor som var satt sammen for anledningen.

Dette inneholder prosjektet

Fv. 867 Kvernsundtunnelen, undersjøisk tunnel mellom Grytøy–Bjarkøy (3,2 km)
Forbindelsen mellom Grytøy–Sandsøy består av sjøfylling/bru (900 meter sjøfylling, 305 meter hovedbru, samt tre lavbruer på 44, 66 og 66 meter)
Ny veg på Grytøy (2000 m)
Ny veg på Sandsøy (400 m)
Ny veg på Bjarkøy (200 m)

Startet byggingen i 2014

Oppstarten av arbeidet ble markert 4. august 2014, både med kontraktsskriving og avduking av skilt.

Drivingen av den undersjøisk tunnelen mellom Grytøy og Bjarkøy, fv. 867 Kvernsundtunnelen, startet 24. februar 2015 og hadde gjennomslag 30. januar 2017.

Forbindelsen mellom Grytøy og Sandsøy, fv. 125, ble bundet sammen 4. september 2018, da den 305 meter lange Sandsøysundbrua ble montert ferdig.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur