Illustrasjon: Engcon
Publisert
01.10.2020

Engcons nye standardisering gjør gravingen sikrere

Engcon har siden starten for 30 år siden vært med og drevet sikkerhetsutviklingen i gravebransjen. 2020 er intet unntak: Fra og med 1. oktober tilbyr Engcon sitt sikre låsesystem QSC som standard på alle tiltrotatorer med Engcons styresystem. Det betyr kort sagt at det nåværende systemet for å styre skuffelåsen under tiltrotatoren, erstattes med Engcons standardiserte låsepanel.

Engcons strategi er å forbedre gravemaskinførernes hverdag gjennom mer effektive, fleksible og sikrere løsninger. Det betyr blant annet å gjøre smarte løsninger tilgjengelige for alle ved å tilby dem som standard. Fra før har man tilbudt det automatiske hurtigkoblingssystemet EC-Oil kostnadsfritt. Neste trekk fra Engcon er å tilby det sikre låsesystemet QSC under tiltrotatoren.

Det nåværende systemet for å styre skuffelåsen under tiltrotatoren, erstattes altså medEngcons standardiserte låsepanel, som har tydelige og opplyste symboler som veileder føreren. På denne måten forenkler og standardiserer Engcon selve håndteringen av skuffelåsen – uansett gravemaskinmerke og -modell. Dermed minimeres risikoen for å miste redskaper.

– Vi pleier å sammenligne det med at gasspedalen og bremsepedalen ville hatt forskjellig plassering alt etter hvilket bilmerke det var. Hvis en fører som skifter fra en gravemaskin til en annen, kjenner igjen de nødvendige styreinnretningene, minimerer man risikoen for farlige feil betydelig, sier Martin Engström, produktsjef i Engcon.

Unik sikkerhetsfunksjon som redder liv

I tillegg til standardiseringen av låseprosedyren, er det heller ikke mulig å aktivere skuffelåsen under tiltrotatoren når skuffen henger oppe i luften – en sikkerhetsfunksjon som er unik for Engcons låseløsning.

– Dermed reduserer man den største risikoen, at man mister en skuff eller et redskap ved en feiltakelse. Dette forebygger potensielt både skader og dødsfall, sier Martin Engström.

Låsesystemet QSC har dessuten, sammen med Engcons redskapsfeste Q-Safe, et audiovisuelt varslingssystem. Systemet varsler med lyd og lys hvis skuffen kobles feil, og som tilbehør kan man også få en sikkerhetsfunksjon som låser gravemaskinens svingbevegelser, noe som øker sikkerheten ytterligere.

– Vi fortsetter altså å standardisere for maksimal sikkerhet og for å hindre unødvendige ulykker som skyldes feil, stress eller uriktig håndtering. Og så koster det ikke noe ekstra, heller, sier Martin Engström.

Fakta:
QSC oppfyller alle gjeldende og kjente fremtidige sikkerhetsstandarder for sikre redskapsfester. QSC inngår i Engcons sikkerhetskonsept «Non Accident Generation» og blir f.o.m. 1. oktober 2020 kostnadsfri standard på alle Engcons tiltrotatorer med styresystemet DC2.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur