Publisert: 08.03.2018 

For første gang samles kvinnelige rørleggere i Vest

8. mars ble historiens første samling for kvinnelige rørleggere, lærlinger og hjelpearbeidere i Bergen og omegn avholdt. I tillegg til...

8. mars ble historiens første samling for kvinnelige rørleggere, lærlinger og hjelpearbeidere i Bergen og omegn avholdt. I tillegg til middag og foredrag fra Hordalands første kvinnelige utdannede rørlegger, gikk jentene i tog under parolen «Flere kvinner til rørleggerfaget».

Pådriveren til samlingen er rørlegger Marie Linn Havsgård. Hun er en av 14 organiserte kvinner i Rørleggersvennens forening og har et ønske om å samle alle sine medsøstre, for å bli bedre kjent.

8. mars var en naturlig dag å samles på, sier Marie Linn – med en utførende kvinneandel i bransjen på rundt 3% er det ingen tvil om at vi må gjøre noen grep for å få en bedre kjønnsbalanse.

Vi må normalisere jenter i bransjen og synliggjøre at det er helt vanlige jenter som faktisk velger å bli rørleggere

Marie Linn Havsgård

Selv har Marie Linn jobbet som rørlegger i 8 år og elsker jobben sin. Rollen som mor lar seg også godt kombinere med jobben som rørlegger, et budskap hun gjerne vil at skal komme ut. For å få flere rørleggerkollegaer av samme kjønn tror hun at bransjen må vise seg frem og synliggjøre hvilke muligheter som ligger i å velge yrkesfaglig.

Vi må normalisere jenter i bransjen og synliggjøre at det er helt vanlige jenter som faktisk velger å bli rørleggere og at jobben fint lar seg kombinere med et helt vanlig liv. Gode rollemodeller er viktig.

Bergen skiller seg ut

På landsbasis har bransjen totalt 1572 lærekontrakter, av disse er 43 kvinner. 25% av disse er ansatt i Bergensområdet. Ved utgangen av 2017 hadde 11 jenter lærekontrakt med rørleggerbedrifter i Hordaland, og vestlandshovedstaden er med dette det stedet rørbransjen klarer å rekruttere inn flest jenter.

Vi tror at Bergen skiller seg ut med en høy andel organiserte rørleggere og bedrifter. Alle kjenner alle, og de store bedriftene skiller seg ut med gode arbeidsforhold og dermed kanskje også ledere som har en bevissthet rundt det at kvinner også har sin plass i bedriftene. Vi tror at de bedriftene som allerede har kvinner ansatt, er kanskje de som rekrutterer flest kvinner.

Tilstede på samlingen var også Ragnhild Waage, Hordalands første kvinnelige rørlegger. Hun pratet om sine erfaringer som rørlegger i en tid da bransjen var enda mer mannsdominert enn i dag.

I rørbransjen er det også etablert et nettverk for alle kvinner i bransjen, uansett stilling og arbeidsoppgaver. Ingeborg Nettverk har i dag 448 medlemmer. Målet er å normalisere kvinners plass i rørbransjen og bidra til at fremtidig rekruttering skal komme fra hele Norges befolkning.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur