Aleksander Saastad (t.h.) og Øyvind Lippestad. Foto: NRC Group
Publisert: 17.11.2021 

Grønn massetransport på Fornebubanen

I høst har Gunnar Knutsen utvidet sin maskinpark med ti nye biogass lastebiler, og nå er flere av de i full drift på Fornebubanen. Dette markerer starten på selskapets store satsning på bærekraft og miljøvennlige løsninger.

Massetransportselskapet Gunnar Knutsen har blitt engasjert av HAB Construction AS på Fornebubanen for transport og deponering av masser.

Her vil klimanøytrale biogassbiler brukes, noe som sørger for at en sparer miljøet for utslipp av over 100 tonn CO2, som ville blitt resultatet med bruk av biler med fossilt drivstoff.

God tilgang på lastebiler som reduserer utslipp

Entreprisen «Forberedende arbeider Lysaker» er tilknyttet ny T-banestasjon på Lysaker. HAB er i full gang med prosjektet.

Prosjektleder Kamilla Malt Marøy i HAB sier at det har vært viktig for de å finne de mest miljøvennlige løsningene, i alle deler av prosjektet.

– Det at Gunnar Knutsen med sine biogassbiler kan redusere klimautslippet i prosjektet betraktelig er selvfølgelig viktig for oss, og en av hovedgrunnene til at vi valgte de som samarbeidspartner, forteller Kamilla.

– Vi syntes Gunnar Knutsen sin satsning på biogassbiler viser deres engasjement for å være med på det grønne skiftet i transportbransjen, og applauderer det. Samtidig setter vi selvfølgelig pris på at vi som kunde har enkel og god tilgang på lastebiler som reduserer klimagassutslipp på våre prosjekter, avslutter Malt Marøy.

Nødvendig investering for å bidra til skiftet

Frank Vestveit, daglig leder i Gunnar Knutsen, er stolt over å endelig kunne se de nyinnkjøpte biogassbilene i drift.

– I Gunnar Knutsen ønsker vi ikke bare å bli med på det grønne skiftet – vi ønsker å påvirke og gå i forkant, sier Frank.

– En vanlig hengerbil hos oss bruker opp mot 6,5 liter mila, og kjører i snitt 80.000 km, som ved fossilt drivstoff som energikilde, vil ha et utslipp på over 130 tonn ny CO2 hvert år. Våre nye klimanøytrale biogass lastebiler tilfører så godt som ingen ny CO2 til kloden.

Det er flott at både Fornebubanen og HAB satser på bærekraft i alle ledd og operasjoner, og er takknemlige for at vi får lov til å være med på å bygge fremtidens samfunn – på en bærekraftig måte, avslutter Frank.

–Fornebubanen søker å være en ledende offentlig byggherre og vi stiller ambisiøse klimakrav, samtidig som vi jobber frem nye klimaløsninger i samarbeid med våre entreprenører. Fornebubanen er fornøyde med at HAB Construction og Gunnar Knutsen har fokus på å minimere utslipp og bidra til fremtidige nullutslippsløsninger, sier prosjektsjef Grete Tvedt i Fornebubanen.

Starter lærlingtiden i grønne lastebiler

Aleksander Saastad er lærling i yrkessjåførfaget hos Gunnar Knutsen, og starter sin vei til fagbrevet i en biogass lastebil.

– Jeg syntes det er kjempespennende å få lov til å lære meg faget i en helt ny lastebil drevet av biogass, og ikke minst er det stas å kunne være med å bidra til en endring som gjør transportbransjen mer miljøvennlig, forteller Aleksander.

I passasjersetet til Aleksander sitter Øyvind Lippestad, fagarbeider hos Gunnar Knutsen.
Han har vært yrkessjåfør siden 1988 og kan med sin lange erfaring veilede og hjelpe Aleksander i hans lærlingtid.

– Gjennom min tid i transportbransjen har jeg vært med på ganske så mye – og nå også det grønne skiftet. Selv om vi ser store endringer i bransjen er det lenge til bilene er selvgående, så å være med på å utdanne morgendagens fagarbeider er noe som er viktig og ikke minst moro!
Det er tross alt de som skal dra lasset videre, sier Øyvind.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur