Foto: Erik Burås / Studio B13
Gunn Iren Kleppe
Publisert: 21.11.2019 

Hands-on visjonær og pionér

Tom Melbye anses som både visjonær, strateg, pioner og innovatør i tunnelindustrien. Han er en involvert, ”hands-on” type som har hatt stor suksess med å bygge opp selskaper fra scratch globalt.

Melbye er i dag Senior Advisor og styremedlem hos finske Normet etter flere år som CEO og president i selskapet. Melbye ble hentet inn til Normet i 2007 for å bygge opp selskapet globalt etter en lang og suksessrik karriere hos BASF. Der var han instrumental i utviklingen av MBT/Degussa/BASF Global Underground Construction Group (UGC). Opprinnelig er han fra Eidsvoll og utdannet ingeniør.

– Det har vært en lang reise, sier Melbye om sine 45 år i bransjen.

Foto: Erik Burås / Studio B13

– Det har vært både lærerikt og interessant. I 2016 var jeg blitt så gammel at det var på tide å trappe ned litt. Jeg har alltid vært en engasjert person, det var ingen som trodde at når jeg ble 60 – 61 at jeg skulle klare å trappe ned.

Hvordan er den nye rollen?

– Jeg har vært CEO og bygget opp selskapet til en verdensomspennende organisasjon fra 2007 til 2016. Når man er leder for en stor bedrift så er det 356 dager i året, erkjenner Melbye, som hadde ansvaret for å bygge opp firmaet i 29 land.

– Nå sitter jeg på den andre sida av bordet og jobber med å gi råd pluss en del tekniske ting. Nå bestemmer jeg agendaen litt sjøl.

Et kjempesprang

Det var da et kjempesprang da dere tok Normet globalt?

– Vi er ganske stolte av den prosessen. Det var bakgrunn for at jeg kom til Normet. Jeg hadde erfaring med å bygge opp noe fra scratch. Det var det som fikk de som eide Normet til å overtale meg til å gå fra BASF.

Jeg var for lite ute i felten. Derfor så trigget det meg mer å bygge opp noe, istedenfor å bli en grinete gammel manager og sitte i møte etter møte.

Hvordan fikk dere det til?

– Vi hadde veldig kort tid. Normet hadde endret distribusjonssystemet og vi måtte være operative på noen få måneder. Fra oktober til januar ansatte vi 250 nye personer. Vi startet seks – syv firmaer fra scratch rundt i verden og vi kjøpte opp to – tre små firmaer. Det var mye som skjedde.

Det eneste som gjorde det mulig er at jeg hadde et godt nettverk. Jeg kjente folk jeg kunne stole på, jeg hadde tilknyttet meg folk som kjente meg. Vi begynte operasjon i 2008 med den nye organisasjonen. Da kom finanskrisen i september 2008. Det var som å kjøre på en betongvegg. Da var gode råd dyre: skulle vi legge ned nå?

Etter å ha tenkt seg om, fant de noen markeder som ikke var påvirket av krisen og flyttet produksjonen dit. Omstillingen ble gjort uten å si opp folk.

– Når markedet var oppe å gå, så var vi i full produksjon, forteller han.

Og fra en omsetning i 2007 på 35 millioner Euro hadde de i 2012 en rekordomsetning på over 240 millioner.

– Det var bare mulig fordi vi hadde tatt noen taktiske grep.

Om ledelse

– Én mann kan påvirke ting, men man må ha et team som drar i samme retning. Det er viktig å ha folk man kan stole på og som er lojale, det gjelder begge veier. Det er viktig som sjef å støtte folk om de har problemer. Jeg ser på meg selv som en dirigent for et stort orkester som man skal få til å spille sammen.

Foto: Erik Burås / Studio B13

Hva er dine beste ledelsesråd?

– I Normet hadde jeg 200 reisedager i året. Selv om man har Skype og mobil, spesielt når man jobber med andre kulturer, trenger man å se folk, å se kroppsspråket samt å snakke med kunder.

Som leder må man være med og være tilstede når folk trenger deg. Vi er født med én munn, men to ører og to øyne. Man må prøve å lytte mer og observere, være mer støtte til dine medarbeidere, ikke være ego. Din suksess kommer fra teamet. Jeg vil gjerne ha folk som er mye bedre enn meg, det gjør deg bedre.

Jeg prøver å være ærlig, jeg prøver å gjøre ting som føles riktig for firma og ansatte. Jeg har aldri vært redd for å miste jobben. Du må ha litt selvtillit, og ikke spille en rolle annen enn den du er.

Jeg er super-optimist og ser på et problem som en gave som gir deg mulighet til å komme opp med nye løsninger, tilføyer han.

Hva er bransjens største utfordring?

– Problemet er hvordan få tak i gode folk, hvordan etablere seg, hvordan forstå forskjellige kulturer. Det er det samme uansett bransje.

Man skal være i stand til å rekruttere gode yngre folk, slik at det ikke blir forgubbing, der har vi kanskje en utfordring. Der har ikke bransjen vært flink nok. Folk jobber på prosjekter, og når de er over sier man adjø og så må man søke ny jobb. Man må sørge for kontinuitet, både for å ta vare på erfaring og gode folk. Det betyr at myndighetene bør sørge for et mer jevnt tilsig av prosjekter. Ofte er det mange prosjekter på samme tid, og så plutselig er det ingenting igjen. Det skaper problemer for bransjen.

Hva inspirerer deg?

– Det gir inspirasjon å jobbe med teknikk, jeg har mange ideer, pluss jeg blir inspirert av å jobbe med yngre folk.

Norsk ekspertise

Hva skyldes din suksess?

– Noe av min suksess er basert på norsk teknologi, forteller Melbye, som også krediterer sin egen erfaring som ingeniør. Han innehar selv to revolusjonerende patenter.

– Det tekniske har jeg vel vært mer enn normalt interessert i, innrømmer han.

– Jeg har gått gradene, vært ute i felten, jeg har operert store maskiner.

Han har også hatt nytte av norske ingeniører, som han mener er praktiske, løsningsorienterte og fleksible.

– Det var en givende tid på 70 – 80 tallet, Norge var ledende. Men gutsen har gått fra oss. Man har mistet mye knowledge og fordeler. Men jeg prøvde å ta det ut i verden og har lykkes ganske mye med det.

En aktiv person

– Jeg har vært veldig aktiv, sier Melbye, som blant annet har vært aktivt medlem i ITA og ITAtech og instrumental i å bygge opp EFNARC og å introdusere europeiske normer.

Foto: Erik Burås / Studio B13

– Jeg har vært med for å dele litt erfaring og knytte industrien sammen. Selv om man er konkurrenter er det veldig mange felles interesser.

Melbye er også stolt av å ha mottatt Gullfeiselen i 2008.

– Det var jo en stor utmerkelse, sier han.

Hva er planene fremover?

– Jeg tror det er viktig når man trapper ned å ha noe å engasjere seg i.

Jeg vil være med og utvikle disse firmaene der jeg sitter i styret for at de skal lykkes. Pluss jeg driver et ganske stort prosjekt for Normet i Japan.

Privatpersonen

Foto: Erik Burås / Studio B13

I år er det 29 år siden Melbye flyttet til Sveits, hvor han siden har hatt sitt kontor.

– Jeg liker meg godt i Sveits. Sveits er så sentralt, det ligger midt i Europa.

Det er et nydelig sted å bo. Sveits er et fint sted, med fin natur og godt organisert, sier Melbye, som har naturen rett utenfor stuedøren.

Blir det tid til privatliv?

– Det blir jo litt mer tid nå, erkjenner han.

– Jeg liker å gå i fjellet, å sykle, å gå litt langrenn, gå litt på ski. Og så har jeg en stor lidenskap: å kjøre motorsykkel. Jeg har en ny stor BMW, men jeg har hatt mange, 30 i min tid. Jeg har faktisk kjørt Route 66 og Highway 1.

Du får tid til alt du prioriterer. Det du mister er at du kan ikke være med i foreninger når du reiser så mye, du mister noen venner. Det jeg kan si er at uten sterk støtte fra min kone så hadde aldri dette gått.

Har du noen bucket list?

– Jeg har vært omkring i mange land, på alle kontinenter. Det er jo plasser man ser som man gjerne skulle komme tilbake til. Men jeg liker Lofoten veldig godt. Der bruker jeg masse tid når jeg har mulighet, avslutter han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur