Fra 1. august trer EETS-direktivet (European Electronic Toll Service) i kraft også i EØS-området. Direktivet legger til rette for at trafikantene skal kunne benytte én avtale, én bompengebrikke og én faktura på tvers av landegrensene.
Direktivet vil kunne sikre at kjøretøy fra hele EU- og EØS-området kan identifiseres ved hjelp av det felleseuropeiske systemet EUCARIS, som muliggjør utveksling av kjøretøy- og førerkortinformasjon mellom myndigheter i ulike europeiske land. Dette vil gjøre det enklere å identifisere utenlandske lette kjøretøy som ikke betaler bompenger.
Langvarig norsk engasjement
Dette markerer et viktig steg i arbeidet med å sikre effektiv innkreving av bompenger fra utenlandske lette kjøretøy i Norge. Dette er noe regjeringen har jobbet med lenge for å få på plass.
– Jeg har hatt et stort engasjement for å finne løsninger på disse utfordringene, og vi har tidligere funnet ulike løsninger med enkeltland. Nå er jeg glad for at vi får på plass en mulighet for å kunne kreve bompenger fra flere kjøretøy i Europa, sier Nygård.
EETS-direktivet ble innlemmet i EØS-avtalen 7. februar i år. Gjennomføringen har tatt tid, blant annet fordi Liechtenstein tok et forbehold om parlamentsbehandling. Dette forbeholdet er nå løftet, og direktivet kan tre i kraft i EØS fra 1. august. Samtidig trer nødvendige endringer i det norske regelverket i kraft.
Statens vegvesen arbeider nå med å koble seg til EUCARIS for informasjonsutveksling om manglende bompengebetaling. Denne tilkoblingen vil skje så raskt som mulig etter at direktivet trer i kraft. Bompenger regnes som ordinære pengekrav og foreldes først etter tre år. Det legges derfor til grunn at det vil være mulig å kreve inn ubetalte bompenger for tidligere passeringer, selv om tilkoblingen til EUCARIS først skjer etter 1. august.