Foto: Christie & Opsahl AS
Thor Lynneberg
Publisert: 21.05.2025 

Tre bruer i én smekk

Bruforbindelsen over Reisaelva på E6 i Troms blir bedre for tungtransporten. Veien dit går gjennom en fotballbane, og to nye konstruksjoner.

– Behovet for ny bru på sideløpet av E6 over Reisaelva har vært der lenge. Det har vært en «flaskehals», spesielt for tungtransporten. Det har ikke vært mulig for tyngre kjøretøy å passere hverandre. Den nye bruen blir 7,5 meter bred, og to vogntog kan passere hverandre med god margin. Nybruen vil tåle last opp til 100 tonn, og vil i motsetning til i dag kunne brukes til spesialtransport, for eksempel tunge militære kjøretøy, forteller kontrollingeniør Adrian Masvik hos Statens vegvesen.

Bruen består av to adskilte konstruksjoner, og skal erstatte dagens to bruer som ble bygget i 1955. De gamle bruene er i dårlig stand, og har både vekt- og høydebegrensninger. Brua over hovedløpet er en 86 meter lang nettverksbuebru, og brua over sideløpet er en 26 meter lang spennarmert platebru.

Sparer mye tid

Den gamle bruen blir brukt som midlertidig bru, og nye fundamenter er støpt til den midlertidige bruen. Det mest krevende i prosjektet er i hovedsak flyttingen av eksisterende bru. Den har de dratt 23 meter nedover elveløpet, og den er koblet sammen med en ny interimsvei – som skal brukes mens de ordner den nye bruen.

– Prosjektering med kontroll og godkjenning ved å flytte den eksisterende brua nedstrøms og over på midlertidige landkar har vært utfordrende. Fordelen med denne løsningen er at vi kommer tidligere i gang med å fjerne de gamle fundamentene – samt pele- og spuntarbeider og reetablering av nye fundamenter for den nye bruen – før tidsvinduet på stenging av arbeid i elvestrengen starter.

– Dette skaper i sum en bedre disposisjon av byggetiden, som gjør at vi får en bedre ivaretakelse av både HMS, ytre miljø og kvalitet på utførelsen. I beste fall kan det åpne for trafikk over ny bru allerede til neste år, åtte måneder tidligere enn planlagt, sier Masvik.

Tar i bruk fotballbane

Brubyggingen skjer på en idrettsbane noen hundre meter fra dagens bru. Arbeidet starter med en 26 meter lang spennarmert platebru. Så bygger de hovedbruen. Byggemetoden har kun vært anvendt på noen få bruer i Norge tidligere, ifølge Statens vegvesen.

Når den nye bruen er ferdig bygget på fotballbanen, vil den bli fraktet bort og skjøvet på plass over elven. Den vil bli plassert på nye fundamenter trukket cirka 5 meter, på hver side, lenger vekk fra elva der hvor den gamle bruen opprinnelig stod. Deretter vil den gamle bruen bli demontert og fraktet til fotballbanen for demontering.

– Fordelene med å bruke idrettsbanen som riggområde og byggeplass, er at vi får monteringen lenger vekk fra trafikken og omkringliggende bygninger. Samtidig har vi beholdt nærheten til elven.

– En annen fordel for lokalsamfunnet, er at ved inngåelse av avtale for leie av idrettsbanen ble det avtalt at vi flyttet fotballhallen lenger bak, og at vi reetablerer ny kunstgressbane der vi har hatt rigg- og monteringsområde.

– Bonusen med dette er at fotballhallen ikke blir så dominerende i synsfeltet, ved at den ble plassert lengre bak og inn mot bakken bak bebyggelsen. Dessuten ivaretar vi hoppanlegget, som ikke blir stengt av en fotballhall.

Løser et lokalt problem

Hos entreprenør Christie & Opsahl forteller prosjektsjef Gunnar Erik Walset at de har jobbet hardt for å sideforskyve den midlertidige bruen over E6 der den går i dag – altså den bruen som eksisterte før prosjektet startet – over på en midlertidig vei. Entreprenøren er også nødt til å flytte trafikken, mens de bygger den nye bruen.

– Akkurat nå jobber vi hardt for å forskyve den midlertidige bruen over E6 der den går i dag. Vi er nødt til å flytte trafikken, mens vi bygger den nye bruen.

– For øyeblikket jobber vi også med armering og sementering, slik at vi kan dra den gamle bruen over dit den skal. Dette er en stor jobb for oss, verd 230 millioner kroner. Det er gøy, sier Walset. Men:

– Enda bedre er det at vi vet at vi løser et stort problem for lokalsamfunnet. Omkjøring i dette området vil i verste fall være på nærmere 1000 kilometer. Sånn er det her oppe i nord; skulle denne veien bli stengt, kommer det med store konsekvenser for trafikantene.

E6 gjennom Nordreisa er hovedvei mellom Finnmark og resten av Norge. Eneste omkjøring er via Finland. Storslett bru har en gjennomsnittlig trafikk på 5000 biler i døgnet.

– Når den nye bruen er ferdig monert på fotballbanen, skal vi kjøre bruen dit den skal, og montere den der den skal være. Det er en utfordring, selv om dette er noe vi faktisk har gjort tidligere. Likevel; alt må jo klaffe, understreker Walset.

– Fordelen med fotballbanen er at vi da har et eget område der vi kan gjøre det vi må –helt uten trafikk eller andre hensyn vi må ta. Når vi er ferdige med jobben vi gjør der, skal vi ruste opp fotballbanen for brukerne.

– Lokalbefolkningen er veldig positive, og de er nysgjerrige. De liker å se hva vi gjør, selv om det er blitt litt tynnere i rekken av tilskuere – gitt årstid med kulde, snø og mørke.

 

Denne saken ble først publisert i magasinet Samferdsel & Infrastruktur, desember 2024.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur