Foto: Erik Burås for Samferdsel & Infrastruktur
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 28.04.2023 

Arbeidet med ny reservevannforsyning er i rute

Gigantprosjektet «Ny vannforsyning Oslo» til 27 milliarder kroner er godt i gang. – Nå krysser vi fingrene for at vi ikke får bortfall av vann før dette er ferdig i 2028.

I 2019 vedtok Oslo bystyre bygging av et fullverdig reservevannforsyningsanlegg til Oslos innbyggere. Kostnadsrammen i 2020-kroner er på 26,8 milliarder kroner. Prosjektdirektør Steinar Johannessen uttaler at det har vært behov for ny reservevannforsyning i mange tiår. Utredninger har kommet og gått, og det var først da Mattilsynet i 2017 satte krav til Oslo kommune om at de skulle ha på plass ny reservevannforsyning innen 2028 at arbeidet ble speedet opp.

– Det nye anlegget er dimensjonert for å forsyne hele Oslos befolkning med rent drikkevann dersom noe skulle skje med dagens vannforsyning. I dag forsynes 90 prosent av byen med vann fra Maridalen, de øvrige 10 prosentene fra Skullerud. Det finnes ingen reservevannkilder i Oslo som er store nok til å fylle Oslos behov, sier Johannessen.

Risiko: pandemi og vannkrise

I 2016 utførte Oslo kommunes beredskapsetat en sårbarhetsvurdering der de to største identifiserte risikoene var bortfall av vann og pandemi.

Foto: Erik Burås for Samferdsel & Infrastruktur

– Nå krysser vi fingrene for at vi ikke får bortfall av vann før dette er ferdig i 2028.

– Hva skjer hvis vannforsyningen stopper?

– Vi er prisgitt at Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalen fungerer. Ifølge beredskapsanalysen vil det ikke ta mange timer med bortfall av vann før alle innenfor Ring 3 må evakuere. Ikke på grunn av mangel på rent drikkevann, men fordi hele avløpssystemet vil bryte sammen. Det vil være dramatisk for innbyggerne og alle samfunnskritiske institusjoner, sier Johannessen.

Milevis med tunneler

Vannet til reservevannforsyningen skal hentes fra Holsfjorden i Lier. Holsfjorden er vurdert som den beste kilden i alle utredninger siden 1960-tallet. Derfra bygges en cirka 19 kilometer lang råvannstunnel til Huseby. Under Husebyskogen blir det bygget et vannbehandlingsanlegg, som skal kunne forsyne hele Oslo med rent drikkevann. Å få forsynt hele Oslo med rent drikkevann krever også ny infrastruktur, og det bygges nytt stamnett tvers gjennom byen. Fra Stubberud ved Alna skal det bygges en 11 kilometer lang tunnel til vannbehandlingsanlegget på Huseby. Det blir rentvannsbassenger ved Haugerud. Mellom Oset og Disen bygges det en tre kilometer lang tunnel som erstatter en eldre tunnel fra 1920-tallet. Denne skal sikre vannforsyningen fra Oset vannbehandlingsanlegg.

Milepæl

I januar kunne byggherre Oslo kommune og entreprenør Skanska juble for nok en milepæl da maskinen som skal bore fra Holsfjorden til Huseby var klar til å starte. Tunnelboremaskinen «Betzy» er 1.000 tonn, 310 meter lang og har en diameter på 5,2 meter. I motsatt ende av tunnelen borres det fra mars. De to tunnelboremaskinene skal møtes langt under bakken i Lommedalen.

– Det gigantiske underjordiske anlegget som skal bygges på Huseby er snart ferdig utsprengt. Dette var den første store kontrakten, signert i august 2020. En overløpstunnel fra Huseby til Sollerud er også en del av denne kontrakten. Denne vil bli ferdig sprengt til påske. Hoveddelen av distribusjonsnettet vil være den 11 kilometer lange borede tunnelen mellom Alna og Huseby. I tillegg sprenger vi 4-5 kilometer tunnel til blant annet beredskapsbassenger under Haugerud, sier Johannessen.

Geologi

Oslofeltet har geologi som kan by på utfordringer når det skal bygges lange tunneler og store bergrom. Det er risiko for uønsket lekkasje inn i tunnelen og drenering av grunnen.

– Det er mye logistikk, men så langt har vi god kontroll. Vi er rigget for å kunne håndtere store vannmengder. Tidsplanen er svært stram, men vi er i rute og vi ligger sågar foran tidsplanen for fjellarbeidene ved Huseby.

– Har krig og pandemi vært til besvær?

– Vi var bekymret for forsinkelser og mulig knapphet på enkelte materialer, men entreprenørene har hatt god kontroll. Vi har også hatt lite fravær. Smittevernet har blitt tatt på alvor slik at produksjonen har kunnet gå som planlagt, sier Johannessen.

Foto: Erik Burås for Samferdsel & Infrastruktur

I alt vil 1500-1600 personer arbeide på prosjektet når byggingen pågår for fullt. Hundre av dem er tilknyttet byggherren Vann- og avløpsetaten, de øvrige er rådgivere, leverandører og entreprenører.

Alliansekontrakt

Multiconsult, med underkonsulentene COWI og Asplan Viak, har vært engasjert av Oslo kommune fra forprosjektet i 2017 og frem til den siste store entreprisen, som er en alliansekontrakt for vannbehandlingsanlegget. De store anleggskontraktene i Ny vannforsyning Oslo er i gang, og rådgivergruppen vil i tiden fremover sette søkelyset på tekniske installasjoner.

– Arbeidene her er både knyttet til vannbehandlingsanlegget på Huseby og pumpestasjon, rentvannsbasseng og tilkopling til offentlig nett på flere steder i Oslo. Vi er nå i en fase med kalkulering av målpris for vannbehandlingsanlegget. Oppdraget til Multiconsult vil pågå til og med prøvedrift i 2027, opplyser rådgivergruppens oppdragsleder, Lars Hjermstad i Multiconsult.

Viktig i porteføljen

Totalt har over 30 ulike fag og 250 medarbeidere vært engasjert i prosjektet så langt.

– Store og langvarige prosjekter er viktig i Multiconsults oppdragsportefølje. Det er inspirerende å være med på å bygge et anlegg som samfunnet sårt trenger, sier Hjermstad.

– Hva er den største utfordringen i prosjektet?

– Det er den relativt korte byggetiden. Det har vært utvikling av løsninger og endringsbehov samtidig med at byggearbeidene startet få måneder etter kontraktsinngåelse. Arbeidsgrunnlaget leveres i hovedsak digitalt. Modellen inneholder mye mer informasjon enn en tradisjonell tegning. Kvalitetssikring av digitalt grunnlag har medført flere nye problemstillinger som har måttet løse underveis, sier Hjermstad.

Hjermstad forteller videre at de innledningsvis var spent på sikringsbehovet i fjellhaller med spenn på over 30 meter, men at arbeidet har gått bra. Fremover blir det spennende å følge arbeidet med om behovet for sikring og forinjisering av tunnelene blir som forutsatt.

– Valget av tunnelboremaskiner skal være den sikreste og mest skånsomme metoden for å lage tunneler.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur