Select Language
  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Spanish
Hjem » Globale ambisjoner på Nord-Vestlandet
Globale ambisjoner på Nord-Vestlandet

Globale ambisjoner på Nord-Vestlandet

EMNE: Uncategorized
PUBLISERT: 12.september.2017

Lefdal Mine Datacenter har tatt i bruk de gamle olivingruvene som ligger mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Ved å utnytte naturgitte forutsetninger skal de skape det beste datasenter-anlegget i Europa.

Norge har unike muligheter for å tilfredsstille kravene fra et voksende internasjonal marked for storskala datasentre, it-vertstjenester og internasjonale sky-tjenester. Adgangen til strømforsyning og annen nødvendig infrastruktur er rangert blant de beste i verden.

Vår ambisjon er å tilby Europas største, sikreste, grønneste og mest kostnadseffektive datasenterløsning, sier markedsdirektør Mats Andersson i Lefdal Mine Datacenter.

Utnytter bergrommet

Gruven består i dag av seks nivåer delt inn i 75 kammer. Fra inngangen gir den 1300 meter lange ”Spiralen” tilgang til nivåene. På hvert nivå er det en aveny, en 14 m bred og 8,5 m høy adkomstvei. Avenyen gir direkte tilgang til lagringsområdene – gater – med gjennomsnittlig dybde på 100 meter. Bergrommet, som allerede var utgravd, vil potensielt gi 120 000 kvm serverplass.

Med tilgang til rikelig med gulvplass, var en av de viktigste faktorene i designet av anlegget å få til modulær og skalerbar tilnærming, sier Andersson.

Vi begynner med å innrede nivå 3, som alene har 10 ganger større kapasitet enn det største datasenteret i Norge i dag. Der vil det bli 2 x 45 MW kjølekapasitet med redundant energiforsyning. Når nivå 2 og 4 også er utbygd vil kjølekapasiteten være 200 MW, sier han.

Fullt utbygd vil det bli et strømforbruk på 1,8 TWh, mer enn 1,5 ganger større enn Facebook sitt anlegg i Luleå.

Anderson mener at de inne i fjellet har de beste veiene i Sogn og Fjordane, noe som kan trenges. Serverne kommer på trailere, ferdig koblet sammen i standard it-containere, spesifisert etter kundens ønsker og behov.

Når aktiviteten er i gang vil vi også motta et stort antall forsendelser av komponenter, som vil håndteres på et mottak i Måløy. Derfra fraktes de til gruvene. For transport inne i gruven vil vi blant annet bruke en elektrisk vogn som kan fjernstyres, sier Andersson.

Høyden på gatene er 17 m, og de kan stable containere i 3 høyder på begge sider av gatene.

Vi tilbyr også spesialdesignete datarom på 360 kvm. De funger omtrent som it-containere, men med litt mer plass.

Lefdal Mine Datacenter har store ambisjoner, og med på laget har de blant andre Sogn og Fjordane Energi, IBM og Rittal, som er verdensledende på dataracks. Rittal er heleid av tyske Friedhelm Loh Group, som nå også eier en tredjedel av LMD.

Sammen med IBM og Rittal har vi utviklet en datahall-løsning basert på tre-etasjeres betongbygninger. De oppføres inne i gruven og har hver vel 2000 kvm nettoareal.